В 7-дневен срок Радев трябва да избере третата политическа сила, която да получи последния шанс за съставяне на кабинет

Край и на втория проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство. “Продължаваме Промяната” върна празна папката на президента. 

“За съжаление този списък от национални цели, приоритети и задачи за тяхното постигане не получи достатъчно политическа подкрепа. Но аз съм сигурен, че това усилие си струваше. Дискусията за това накъде трябва да се развие България в следващите месеци и години тепърва предстои. Това не е академично занимание. Това е въпрос за бъдещето на нашите деца и внуци, къде искаме да живеем и как искаме да живеем”, каза академик Николай Денков пред държавния глава. 

“Вчера вашите коалиционни партньори от ДБ заявиха, че единственият начин да се състави правителство с третия мандат е ако се постигне договореност между ГЕРБ и вас. Така че ще ви помоля да обсъдим този изключително важен въпрос”, отговори му държавният глава. 

След разговора между ПП и президентът, Денков беше лаконичен: “Договорка" е думичка, която не изпозлваме”.

“Съгласие би могло да има по политиките, които са полезни. Да кажем - една правосъдна реформа. Как си представя ГЕРБ правосъдната реформа?”, попита той. 

Според акад. Денков обаче “голяма част от партиите в парламента не са готови да водят дискусия за това какво е полезно за България. 

След връщането на празната папка от ПП, Радев ще задейства последната част от процедурата. В 7-дневен срок той трябва да избере третата политическа сила, която да получи последния шанс за съставяне на кабинет в рамките на този парламент. 

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.