Засега няма индикации, че тези покупки са били финализирани

Руската наемническа групировка „Вагнер” се опитва да прехвърля оръжия към Русия през Мали, обяви Държавният департамент на САЩ.

Според Вашингтон, частната военна компания търси начини да прикрие усилията си за придобиване на оборудване за войната в Украйна.

Засега няма индикации, че тези покупки са били финализирани и САЩ наблюдават ситуацията отблизо, обявиха още от Държавния департамент. Наемници от руската частна армия „Вагнер” оказват подкрепа на военната хунта в Мали.

„Вярваме, че „Вагнер”се опитва да прикрие усилията си за придобиване на военно оборудване за използване в Украйна, включително като работи през трети страни, в които има опорна точка. Бяхме информирани, че „Вагнер” се стреми да пренесе материали през Мали, за да подпомогне войната на Русия и са готови да използват фалшиви документи за тези транзакции. Има индикации, че се опитват да закупят военни системи от чуждестранни доставчици и прекарват тези оръжия през Мали като трета страна”, каза Матю Милър, говорител на Държавния департамент.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.