В по-малките населени места само няколко десетки гласа могат да обърнат резултата, каза Лилиан Никифорова

Наблюдава се почти двоен ръст на регистрациите по настоящ адрес преди местните избори през есента. Това заяви Лилиан Никифорова - експерт в Института за развитие на публичната среда, който направи изследване "Изборният туризъм и рисковете за местните избори".

ИЗБОРИТЕ В КЪРДЖАЛИ: 80% повече избиратели в сравнение с миналия вот

Според нея необичайният ръст в регистрациите по настоящ адрес е важен. "На местни избори освен гражданите с постоянен адрес, могат да гласуват и всички с настоящ адрес, направен не по-късно от 6 месеца преди изборния ден. Те трябва да подадат и заявления за гласуване не по-късно от 14 дни преди изборите. Необичаен ръст в регистрациите може да е сериозна индикация, че някой иска да повлияе на вота на местните избиратели. В по-малките населени места само няколко десетки гласа могат да обърнат резултата", обясни тя. 

По думите ѝ през 2022 г. за периода януари-април има около 38 000 регистрации, през 2023 г. те са почти 69 000. "Откроихме 13-те общини, в които ръстът е най-значителен. 78% ръст в Ново село спрямо предходната година е притеснителен. На някои места има логично обяснения, но в Ново село е странен, като се има предвид данните отпреди. През изминалата година всеки един от месеците е имало по 3,4 до 6 регистрации, през март са били 86, през април 197. Именно тогава изтича 6-месечния срок за уседналост за гласуване на вота", заяви Никифорова. 

Повече по темата вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.