Тя изработи и свещеническо облекло за папа Йоан Павел II

Юми Кацура, световен пионер в дизайна на сватбени рокли, почина на 94-годишна възраст, съобщи АФП.

Кацура, чието истинско име е Юми Юки, отваря първия специален сватбен бутик в Япония през 1964 г., след като учи в Париж. Това става по времето, когато сватбени рокли са носени само от 3% от булките в страната, се казва в прессъобщението за смъртта на дизайнерката. Благодарение на нейните усилия в модата, булчински рокли днес се носят от повече от 90% от младоженките.

След международния си дебют на модно ревю в Ню Йорк през 1981 г., Кацура разширява дейността си в повече от 30 страни, включително Рим и Париж, повлиявайки на булките не само в Япония, но и по света.

През 1993 г. тя изработи свещеническо облекло за папа Йоан Павел II, което й отне две години. Дизайнерката приложи традиционната техника на тъкане хаката-ори, използвана за правене на кимона.

Световноизвестен архитект и дизайнер почина на 84-годишна възраст (ВИДЕО+СНИМКИ)

Същата година Светият отец, който почина през 2005 г., носеше изработените от Кацура пелерина и подходяща митра по време на Великденската литургия, излъчена по целия свят.

„Сълзите се стичаха по бузите ми, когато получих благодарствени думи от папата“, каза тя тогава.

Юми Кацура представи повече от 200 ревюта по време на кариерата си, съчетавайки японските артистични традиции и международната висока мода.

 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

 
Източник: Христо Кьосев, БТА