Разследващият журналист Мариета Николаева разказва истории, започнали с обич, надежда и мечти

Ръст на случаите на домашно насилие от началото на годината, отчитат от МВР. Тази седмица в „Темата на NOVA” разследващият журналист Мариета Николаева и операторите Росен Илиев и Емил Александров разказват истории, започнали с обич, надежда и мечти. И завършили с насилие. 

Данните показват известна положителна промяна. Все повече жертви признават за проблема и подават жалби срещу насилника си. Възможно е обаче това да е резултат от друга тенденция. Сериозният ръст на насилието у дома от началото на годината. С цели 40 процента, показват данните. Експертите обясняват това драстично увеличение с продължителната ковид криза. Това драстично увеличение на случаите на домашно насилие, експертите обясняват с продължителната COVID криза, която е задълбочила проблемите, но е отключила и нови.

Най-потърпевши от насилието у дома обаче са децата. Директни или косвени жертви. По данни на МВР от началото на тази година децата, жертви на насилие у дома са 544. За миналата са 1061. Физическо и психическо насилие. Оставящо белези върху крехката им детска психика за цял живот.

Ще успеят ли промените в закона да осигурят бърза, адекватна и ефективна защита на жертвите на домашно насилие? Гледайте тази вечер в "Тема на NOVA": Тормоз у дома.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.