Държавният глава не може да бъде нова политическа алтернатива, защото беше управленско статукво, смята политологът Цветанка Андреева

Изследване на „Тренд” показа, че 36% от избирателите оценяват положително работата на президента, а 52% не я одобряват. Национално представителното проучване е проведено по поръчка на “24 часа” и е посветено на нагласите на българите спрямо основните институции, партиите и актуални теми. 

„Класическата опозиция на президента беше ГЕРБ. Те издигаха основно кандидатури на противници на Радев. Държавният глава не може да бъде нова политическа алтернатива, защото беше управленско статукво. Той сам назначаваше правителства, които трябваше и да контролира”, обясни политологът Цветанка Андреева в ефира на предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS.

Румен Христов: Ако кабинетът след ротацията е политически, ще предложим министри на земеделието и икономиката

Колегата ѝ проф. Евгений Дайнов пък смята, че президентът се "наглася да обяви проекта си". "Той си каза, че има нужда от нова партия", каза още експертът.

Според Андреева сегашната политическа ситуация определено е война - междуинституционална и политическа. „Това е най-ярката политическа атака срещу президента. Може да доведе до политически проект на Радев, който е внушаван, очакван, пророкуван. Името е запазено - „Трети март”, заяви тя и допълни, че държавният глава е разпознаваем като проевразийски политик в България. 

„Отговорността за всички прегрешения в служебните мандати пада върху Радев - и като назначения, и като контрол на властта”, допълни тя и заяви, че очаква да има разследвания.

Дайнов коментира и въпроса дали сегашният и.д. главен прокурор Борислав Сарафов ще участва във властови и политически интриги. „Ако е стожер на правовия ред, ще разследва всичко. Ако обаче ще играе политически игри, не знаем какви ще бъдат те”, каза Дайнов.

Политологът препоръча да се замисляме над думите на политиците. „Атаката срещу ПП – тази смешна история с апартаменти и къщи, цели те да бъдат максимално отслабени. Докато дойде време за ротацията, така че власт да изтече към други играчи – към ДПС, президента и Борисов”, каза още Дайнов.

Денков за „Кешгейт”: Трябва да се изсветли всичко, което до този момент остава неизяснено