Агенции за набиране на персонал помагат в процеса по преодоляване на недостига

Две години след началото на войната в Украйна, в страната има недостиг на войници. Заради това, в допълнение към Закона за мобилизацията, държавата прилага по-гъвкав подход за увеличаване на армията. Целта е да се даде възможност на новобранците сами да избират своята част и задачите си.

Вместо да чака повиквателна, която да го разпредели в произволна военна част, учителят по английски Филипе Аверенков взема нещата в свои ръце. Решава, че иска да служи във Вълците на Да Винчи. Престижното подразделение приема само доброволци. То предлага работа в пехотата и за медици, но също и в логистиката и операциите с дронове.  След първоначален петдневен лагер кандидатите могат да подпишат договор и да получат обучение за напреднали.

Историята на едно руско семейство в Сърбия и с какво то си навлече гнева на властите (ВИДЕО)

В момент, когато Украйна се нуждае от повече войници, все по-малко хора са готови да се бият. Мнозина все пак искат да помогнат на военните, но не само на фронтовата линия.

Правителството се обръща за помощ към пазара. Владислав Грезиев оглавява голяма онлайн агенция за набиране на персонал, която работи с Министерството на отбраната. Те обявяват хиляди работни места в стотици военни поделения, предоставят информация и помагат в процеса на набиране на персонал. Досега са получили над 74 хил. кандидатури за длъжности, вариращи от шофьори, механици, специалисти по комуникации и информационни технологии, инженери до щурмоваци и дори дресьори на кучета. Целият процес е доброволен.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от от поредицата „Европа в 15 минути“ на „Дойче веле“, която се излъчва всяка неделя от 16.00 ч. и във вторник от 12.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase