В САЩ се стигна до сблъсъци и арести, а Джо Байдън призова за спазване на закона

Университетът „Сианс По” в Париж беше затворен за целия ден на 3 май, след като дебат между ръководството на институцията и студенти за войната в Газа не успя да намали напрежението, което накара протестиращите да го окупират през нощта, предаде „Ройтерс”.

Байдън призова пропалестинските протестиращи да спазват закона

Тази седмица елитният Университет по политически науки се превърна в център на вълна от протести, обхванали няколко висши училища във Франция, във връзка с войната и академичните връзки с Израел, макар и не в същия мащаб като в САЩ.

След дни на протести: Полицията щурмува Калифорнийския университет

Тази сутрин група от около 70 студенти окупираха основните сгради на „Сианс По” в центъра на Париж, заяви за Ройтерс един от протестиращите, и добави: "Между другото, преговорите с ръководството нямат никакъв напредък". На 2 май ректорът на университета отхвърли исканията на протестиращите за преразглеждане на отношенията на училището с израелски университети.

Напрежението между пропалестински и произраелски протестиращи в САЩ нараства

Пропалестински протестиращи се събраха в университетски кампуси и в Австралия, а в Сидни те влязоха в сблъсъци с произраелски протестиращи, предаде „Асошиейтед прес”.

През последните две седмици студенти изградиха лагери в университети в големите австралийски градове в знак на протест срещу израелската офанзива в Газа. Студентите настояват университетите да прекъснат всички академични връзки с Израел и да прекратят партньорството в областта на научните изследвания с производителите на оръжие.

Стотици пропалестински протестиращи се натъкнаха днес на контрадемонстрация в подкрепа на Израел в Университета в Сидни, най-стария австралийски университет. Австралийската радиотелевизионна корпорация съобщи за сбиване между групите. По-късно поддръжниците и на двете страни се оттеглиха заради масираното полицейско присъствие.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Любомир Мартинов, БТА