САЩ вероятно няма да могат да обслужват обществения си дълг...

Рейтингът на американския държавния дълг може да бъде понижен. За това предупреди една от водещите агенции  \"Муудис\". Според експертите й, Съединените щати вероятно няма да  могат да обслужват обществения си дълг, ако до 2-ри август не бъде постигнато споразумение за вдигането на тавана му.

\"Муудис\" припомня, че Вашингтон няма да заслужава своята оценка 3 пъти А, която винаги е имал, ако има пропуск на плащане върху главницата или лихвите по държавните облигации. Тъй като този тип просрочване би трябвало да е краткосрочно и предвидената загуба за притежателите на държавни облигации ще е минимална или нулева, то оценката ще бъде най-вероятно намалена до 2 пъти.

Съединените щати достигнаха в средата на май разрешения от закона таван на обществения дълг от 14 трилиона долара. Оттогава министерството на финансите използва технически инструменти, за да остане под тази летва, но се знае, че средствата ще бъдат изчерпани на 2 август, когато е и крайният срок Белия дом и Конгреса да постигнат споразумение за нов таван на дълга.

Ако до компромис не се стигне, последващо обявяване на неплатежоспособност на Съединените щати ще породи огромни проблеми за страната и  голяма криза в световен план, предупреди президентът на Управлението за федерален резерв Бен Бърнанке.

Междувременно, цените на петрола се повишиха на световните пазари след данните за по-голям от очакваното спад на американските петролни резерви. Суровият тексаски петрол  с доставка през август поскъпна с 1,40 долара до 98,83 долара за барел. В Лондон цената на сорта Брент от Северно море стигна до 119,30 долара за барел.