Завръщането на Либия като крупен петролен доставчик може да отнеме повече от година...

Вместо да поевтинява заради събитията в Либия, петролът поскъпва, отчитат финансови анализатори. Каква е логиката зад техните наблюдения и на каква логика се подчиняват цените на родните ни бензиностанции?

Миналата седмица зареждахме от най-популярния бензин с две стотинки по-евтино, а това пък беше с 4-5 стотинки по евтино от началото на месеца.

Тогава обаче актуален беше скандалът със затворената рафинерия в Бургас - забавянето в свалянето на цените те обясниха с натрупаните по-скъпи количества.

Иначе какво показва световната аритметика - ако опозицията в Либия вземе властта и страната поднови износа на петрол, по-голямото предлагане ще намали цените. Неяснотата от последните дни обаче – бунтовниците така и не са превзели Триполи, можела да обясни поскъпването с близо 4 долара за барел от петък до днес.

И занапред цената петрола по световните сметки ще се влияе от поведението на глобалната икономика - появят ли се индикации за възстановяване, значи ще се увеличи търсенето и горивата ще поскъпнат. Завръщането на Либия като крупен петролен доставчик по различни оценки може да отнеме и повече от година.