Необходими са още усилия, за да се увеличи действието на фонда за финансова стабилност...

Необходими са още усилия, за да се увеличи действието на Европейския фонд за финансова стабилност. Това решиха финансовите министри от Г-20, които разговаряха в Париж.


Основна тема на форума във френската столица бяха дълговете в Еврозоната и излизането от кризата.


Обсъжда се вариант в Международния валутен фонд да бъдат налети допълнителни 350 милиона долара. Предложението е било подкрепено от някои развиващи се икономики, но Съединените щати са изразили несъгласие.


Според Съединените щати увеличаването на резервите на Фонда ще представлява риск за икономиката на Вашингтон. Решението дали да бъдат увеличени резервите на Фонда няма да бъде оповестено по-рано от 23-ти октомври, когато е планирана среща на лидерите от Европейския съюз.


Разговорите са съсредоточени и върху Гърция, заради страховете, че кризата може да се разпространи и върху други икономики в Еврозоната - тези на Италия и Испания.


Очаква се през ноември Атина да получи поредния транш от заема в размер на 8 милиарда евро. Това ще стане след като инспекторите от МВФ и Европейската централна банка са се договорили с гръцкото правителство за въвеждане на още по-строги мерки за намаляване на разходите.