Земеделският министър заплаши родните производители да отвори пазара за големите външни производители.

Яйцата ще поевтинеят. Производителите склониха да свалят цените, след като земеделският министър ги заплаши да отвори пазара за големите външни производители, включително и да възстанови евтиния полски внос.

Според Мирослав Найденов сегашната цена на яйцата от 40-50 стотинки е ненормално висока, дори спекулативна, особено месец преди Великден.

„Знаете, че дори най-бедните на този празник, нашите родители, майки, баби, дядовци, т.е. най-бедните, боядисват яйцата и те посегнаха на най-бедните. За това тук ще получат такъв отпор, какъвто не са очаквали. В момента, в големите европейски столици цените на яйцата са средно с 10 стотинки по-ниски, отколкото в България. Това е ненормално. Ако е опит за спекула, ако е опит да се пробва пазарът, нека това да спре веднага\", коментира министърът на земеделието и храните.

Минути по-късно министърът се срещна очи в очи с производителите. Какво се договори с тях, остана тайна, тъй като срещата беше закрита за журналистите. Мирослав Найденов заяви обаче следното: „Те ще натиснат цените надолу. И то буквално още от днес ще ги натиснат надолу. Не сме се споразумели за цени, защото споразумението за цени е картелно споразумение и не искаме да правим това.\"

Нито един от производителите не каза с колко точно ще свали изкупните цени на яйцата.

\"Ще ги намалим само заради това, защото българският народ трябва да знае, че ние всички птицевъди сме обикновени хора като тях. Ние не сме бизнесмени\", заяви птицефермерът Василка Френкова.

Според производителите европейският стандарт за щастливата кокошка е оскъпил едно яйце между 15 и 20% и това за сметка на нас - потребителите. Какво още се калкулира в ценообразуването на едно яйце?

„Основно цената на яйцето се формира от фуража. А фуражите са се вдигнали с 20-22% последните дни. Ако сметнем и горивата, които се вдигат, ако сметнем амортизациите от новите инвестиции, които се правят...\", обясни Иван Иванов - птицефермер от Добрич.

Производителите насочиха министъра да търси причината за спекулативно високите цени в търговските вериги, които изкупували яйцата между 24 и 29 стотинки за бройка: „Търговските вериги в момента слагат между 10 и 12 стотинки надценка на яйце. Това е неморално.\"

Утре предстоят разговори и с търговските вериги.

Вижте повече във видеото.