Преференциалните цени за произведената зелена енергия намаляват и те не са причина за високите тарифи

Начинът, по който се определят цените на електроенергията у нас, а не толкова ръстът на произвежданата енергия от възобновяеми източници, е виновен за поскъпването на тока с 13 на сто. Данните показват, че преференциалните цени за произведената зелена енергия намаляват. Само за последната година те са се понижили с над 20% за тока, произведен от вятър и с над 40% за произведения от слънчевите лъчи.

 

Производството на зелена енергия получава преференциални тарифи за изкупуване, но те намаляват постепенно.  Но според ръководството на държавния регулатор появяването на твърде много инвеститори е вдигнало общата й цена. И за това е най-добре тарифата да бъде намалена драстично или премахната.

 

Всъщност цената на така наречената кафява енергия, т.е. тази от изкопаеми и невъзбновяеми източници расте поради тяхното изчерпване в глобален мащаб. По-малко въглища и петрол видят до по-високи стойност на пазара.

 

Прогнозата на специалистите е, че в България към 2018 г. електричеството, произведено от възобновяеми източници, ще е по-евтино от това, което сега се продава по мрежата. Това може да стане факт, ако се разкриват нови мощности.

 

Репортер: Данаил Глишев