18 хил. декара земя горят на гръцкия остров Хиос. Стихията продължава вече трети ден

Огромен горски пожар бушува вече трети ден на гръцкия остров Хиос. Стихията е извън контрол, обявиха властите. Евакуирани са жителите на 10 села. Изгорели са хиляди декари гора и обработваеми земи.

Стотици доброволци, пожарникари и войници, подкрепяни от хеликоптери, се опитват да овладеят пожара. Той е обхванал 18 хил. декара земя. Силните ветрове, които променят непрекъснато посоката си, затрудняват опитите на огнеборците да овладеят стихията.

Тя се е приближила до средновековно селище, защитено от ЮНЕСКО, в което се произвежда уникална смола. От нея се правят различни продукти - от дъвка до сапуни и ликьор, изключително популярни извън Гърция.

До момента пламъците са унищожили половината от дърветата, от които се добива смолата. Ежегодно, на остров Хиос се преработват около 150 тона от нея, а годишната печалба е около 15 млн. евро. Това е и основният поминък на местните жители, коментират гръцките медии и допълват, че сега, огънят заплашва да ги лиши от препитанието им.

Изгорели са и хиляди декари маслинови насаждения, както и иглолистна гора. Световните агенции допълват, че през лятото в Гърция често стават горски пожари. Най-големите обаче бяха през 2007-ма година, когато 65 души станаха жертва на пламъците.