Това обяви депутатът от „Синята коалиция” Иван Иванов

Русия ще се откаже от претенциите си за АЕЦ „Белене”, ако има посещение на Владимир Путин в България. Това обяви депутатът от „Синята коалиция” Иван Иванов.

Според енергийния експерт и бивш посланик на България в Русия - Илиян Василев, напълно логично е да се търси връзка между обявения иск и желанието на Русия да реализира проекта „Южен поток”.

Посещението на руския президент Владимир Путин в България е стратегически ход, твърдят от „Синята коалиция”. Според депутата Иван Иванов по време престоя в София руската страна ще се откаже от иска за 1 млрд. евро заради АЕЦ „Белене”.

„Когато се поиска 1 млрд., след това отстъплението от тази сума ще бъде едва ли не жест към България”, коментира Иван Иванов.

Истинската цел на руснаците всъщност е реализацията на газопровода „Южен поток”, твърди депутатът:

„Южен поток” е изключително важен за президента Путин, който чрез „Северен” и „Южен поток” иска да доминира и дори да монополизира газовите доставки за Европа.”

Бившият български посланик в Русия Илиян Василев е на мнение, че най-добрият изход по въпроса с иска за „Белене” е да се постигне извънсъдебно споразумение.   

Според него в момента Русия обвързва бизнеса с политиката - нещо, което не се е случвало дори по време на Съветския съюз.

Съветът на експертите към българското правителство е да си напише добре домашното при предстоящите разговори с Путин. Защото по време на тях ще се обсъждат и договорите за доставка на газ от следващата година.

Според Илиян Василев така ще се отреже предимството на „Газпром” да подписва засекретени договори за цената, на която продава газа в различните европейски страни.

Репортери: Нели Тодорова
                    Ина Гълъбова