В крайан сметка, повишаването на разходите може да се отрази на потребителите...

От 18-ти септември производителите на зелена енергия вече ще трябва да плащат за достъп до мрежите на електроразпределителните компании у нас. Решението е взето на закрито заседание от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране в края на миналата работна седмица.

Според работещите в сектора повишаването на разходите им може в крайна сметка да бъде платено от нас - потребителите.
 
Новите цени са поискани от електроразпределителните дружества с мотива, че трябва да си обслужват повишените разходи заради големия брой нови производители, които са се присъединили към мрежите след 1 юли, се казва в съобщението на Комисията.

Държавната комисия обаче не е обсъждала с инвеститорите на вятърни, слънчеви и водни централи новото положение. Те твърдят, че наредбата пряко ще повлияе на бизнесклимата у нас, както и на нас потребителите.

„Всички са наясно, че Националната електрическа компания нямат пари. Но не е решението да се вземат парите на инвеститорите и да им се предоставят. Защото така инвеститорите ще фалират. Това от своя страна ще доведе банковия сектор до криза. И в края на краищата да получите малка сметка за ток, но пък да загубите депозита си в банката”, обясни Себастиан Ньотликс от Българска ветроенергийна асоциация.  

Решението на Държавната комисия се отнася само до производителите на зелена енергия. Те възнамеряват да се обърнат към съда, а евентуални неустойки ще са за сметка пак на потребителите.

„Цената на тока отива при производителите. Загубите им, само във фотоволтаичния сектор ще бъдат около 200-220 млн. лева и целият бизнес климат страда”, на мнение е Никола Газдов от Българска фотоволтаична асоциация.

Утрешното, открито и редовно заседание на Държавния регулатор, беше отменено.

Повече по темата – във видеото.

Репортер: Данаил Глишев