Това става в разгара на скандала за сексуални злоупотреби с деца от един от водещите на медията

Генералният директор на Би Би Си Джордж Ентуисъл подаде оставка в разгара на скандала за сексуални злоупотреби с деца от страна на един от емблематичните водещи на медията.


Ентуисъл посочи като повод за решението си излъчено разследване на медията, в което бивш британски политик беше погрешно обвинен в педофилия.


„Генералният директор е и главен редактор, така че носи цялата отговорност за това, което се излъчва в ефир. Предвид недопустимите журналистически стандарти, приложени по отношение на разследването, реших, че най-достойната постъпка е да се оттегля от поста”, заяви директорът в оставка на BBC Джордж Ентуисъл.


Въпросното разследване обаче е само капката, с която чашата преля, отбелязват анализатори в първите коментари след оттеглянето на Ентуисъл.


Директорът не можа да се справи със скандала за сексуални посегателства срещу деца в медията и след вълна от критики напусна поста, който беше заел само преди 2 месеца.


Британската обществена радиотелевизионна корпорация беше обвинена, че е прикривала покойния Джими Савил през годините, в които той извършвал злодеянията.


Шефът на Би Би Си категорично отрече обвиненията и пое отговорността да разясни случая, включително и подозренията, че предаване, разобличаващо Савил, е било свалено умишлено от ефир. В крайна сметка обаче Ентуисъл не съумя да се справи и се оттегли от поста.