„Далеч не се възприемам като преводач от брюкселски на български”, каза той за работата си като евродепутат

Какво работят българските евродепутати - в края на мандата си представителите на страната ни в Европарламента отговарят на блицвъпроси на nova.bg. Как променят живота в България, колко далеч е София от Брюксел и защо е важно да гласуваме – отговорите от Илхан Кючюк от ДПС. 

Защо за България е важно да има евродепутати?

- Защото това е европейската демокрация. Тук се чува гласът на всеки един. Ако има място, в което няма разлика колко голяма е страната ти, а точно обратно - гледат се определени качества, постижения и какво може реално да направиш, това е мястото - Европейският парламент. Виждаме нагледно как представител на Малта днес може да бъде председател на Европейския парламент. Нещо, което е немислимо в авторитарните съюзи. Само в демокрацията това е възможно.

Защо са важни изборите за Европейски парламент?

С какво Вашата работа помага на българските граждани?

- Аз далеч не се възприемам като преводач от брюкселски на български, защото това е грешният подход. Опитвам се обаче от години наред да казвам нещо много важно - европейската политика не е външна за България. Тя е вътрешна. Виждате колко регламенти и директиви се приемат всеки ден. Заедно с това, те се транспонират в българския национален парламент. Докато не разберем, че Брюксел работи за нашия интерес, но разбира се, зависи от нашата активност. До каква степен искаме да навлезем в темата за това как българският интерес да бъде защитен, как да направим така, че Шенген и еврозоната да бъдат средство, а не крайна цел на нашата интеграция. Това ще ни направи истинска част от Европейския съюз. Затова дебатът е много важен. Не само този, който се провежда тук, а и навсякъде, като цяло.

Защо българите не се интересуват толкова от Европарламента?

- Защото през годините им обяснявахме точно това, че Европейският парламент ни диктува, той ни налага. Целият Европейския съюз ни създава правилата. Да, създава ги, но заедно с нас. Българския външен министър седи рамо до рамо със своя колега от Австрия, от Франция, от Германия, от всички останали държави. Българският министър на енергетиката по същия начин. И когато ни казват - Брюксел ни наложи, той ни диктува да затворим определени сектори на енергетиката. Не, това не е вярно. Ние участваме във вземането на решенията. Брюксел дава решения, дава ни отлагателни периоди, дава ни финансиране да запълваме своите липси, дава ни компенсаторни механизми как да направим така, че регионите да не бъдат обезлюдявани, а точно обратното - да има социална справедливост и благосъстояние за тези краища.

„Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб”: ЕП с кампания за евровота (ВИДЕО)

Какво още трябва да знае българинът за работата на евродепутатите?

- Комуникацията. За мен винаги е била ключова. Колкото повече комуникира един евродепутат, това го прави по-успешен. Езиковото разнообразие. Много пъти са ми казвали, включително и млади хора, когато посещават Европейския парламент - важно ли е да се знаят езици? Разбира се, че е важно. Всички езици е важно да се знаят, защото те отварят повече възможности. Езикът е портал към света.

Три неща, които се промениха в България, благодарение на Вашата работа?

- Държа да бъда коректен, никога не съм бил популист, защото популистът означава да дава лесни отговори на много трудните въпроси. Един човек не може да промени европейската политика, но ако участва в създаването на механизми, прави коалиции, изгражда консенсуси, налага мнозинства, които споделят неговата позиция, може да защити националния интерес. Не мога да кажа, че са само три. И върховенството на правото се укрепи, има механизми за това. Направихме така, че темата за Шенген да бъде много силно поставена в европейските институции. Политиката по разширяване отново стана част от дневния ни ред. Да не забравяме COVID пандемията и солидарността, която прояви Европейският съюз. И не на последно място – Планът за възстановяване и устойчивост. Една България, средна по големина държава, не може да подпомогне своя бизнес, ако не разчита на европейската подкрепа. До това обаче се изискват и национални реформи. В началото казахме - много е лесно да се говори, че тези пари по Плана за възстановяване и устойчивост ще бъдат оставени някак „на трупчета” и България ще се възползва от тях. И това е грешният подход. Верният подход и верният прочит е да се насочим към това да интегрираме българската икономика към европейската. Тези скъсани вериги на доставки да намерят място и в България, за да може българският бизнес да се възползва от тези средства. За съжаление, към днешна дата имаме един единствен транш, който стигна до нас през 2022 година. Въпросът е как да променим правилата, да бъдат по-гъвкави, да има повече време българският бизнес да се адаптира към тези нови реалности.

Животът на един евродепутат: За края на един мандат и началото на нови избори

Защо за българите е важно да гласуват на 9 юни на изборите за Европейски парламент?

- Защото гласът е равноправие. От него зависи. Винаги съм казвал в младежките си години, ако някой не гласува, със сигурност ще имаме управляващи и управлявани. Ако повече хора гласуват, толкова по-лесно е да имаме отговорност пред хората, които са овластени. Заедно с това, да можем да коригираме определени политики. Определени решения, които са в наш ущърб. Тогава може истински да държим на своите права. А правата днес се променят. Виждаме, има режими, които искат да ги отнемат. Има наслоения в обществата, които искат да ни отдалечат от едно или друго решение. Има интереси, които искат да доминират над националните, над тези на гласоподавателите. Не бива да се дава повод за такива поведения. За такива действия. А точно обратното. Нека гласът ни да бъде силен. Нека той да бъде масов и да се гласува.

Колко далеч е София от Брюксел?

- София е град, Брюксел е град. Брюксел е столица и София е столица. В този смисъл, никога не се възприемам като човек от Брюксел, въпреки че една голяма част от работата ми е свързана с този град. Важното е да направим така, че високите стандарти, които се приемат, законодателството, което се приема и с решенията на българските власти, да работи в интерес на София за всяко едно малко населено място.

Между 6 и 9 юни 2024 година над 370 милиона души в 27 държави членки ще бъдат призовани да отидат до урните, за да гласуват на европейските избори. В България евровотът ще се проведе заедно с изборите за Народно събрание на 9 юни. Страната ни ще излъчи 17 членове на Европейския парламент.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase