Парламентът в Атина прие Бюджет 2013

Гръцкият парламент прие бюджета на страната за 2013 година. Той предвижда редица съкращения, направени под натиска на кредиторите на Атина.

 

И тази нощ пред парламента имаше демонстрация на недоволни от икономиите, но не се стигна до размирици.

 

Бюджетът предвижда 6-та поредна година на рецесия за гръцката икономика. В него са направени редица съкращения като намаляване на заплатите в държавния сектор с до 30 % и намаляване на пенсиите между 5 и 15 %.

 

Правителството отговори на недоволството на гражданите с поредното уверение, че няма друг изход. Съкращенията са сред условията за получаването на следващия заем от над 30 милиарда евро. Според премиера Самарас, ако парите от Тройката кредитори не дойдат, хазната ще остане празна в петък.

 

Гърция е основната тема на разговор на днешната среща на финансовите министри на Еврозоната. Проблемът е, че Европейският съюз се нуждае от известно време, за да отпусне заема за Атина. Решението първо трябва да се одобри от няколко национални парламента, сред които германския.

 

Кредиторите на Гърция не са на едно мнение как да се свали дългът на страната до нива, на които да е управляем. Очаква се през 2013 година икономиката да се свие и дългът да стане 190% от Брутния вътрешен продукт. Кредиторите не виждат как Гърция би могла в следващите 7 години да свали този показател до желаните 120%.

 

Междувременно, финансовите министри от Еврозоната решават на среща в Брюксел дали да отпуснат поредния транш помощ за Гърция. Председателят на Еврогрупата - Жан-Клод Юнкер обаче обяви, че решението по въпроса няма да бъде взето сега.