Шествия ще има в пет града в страната - София, Пловдив, Бургас, Русе и Трявна

В пет града в страната ще има протести в защита на Черноморието и Национален парк Пирин. Това съобщиха от коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България”.

 

В столицата хората ще се събират на 14 февруари от 18:30 часа в началото на пешеходната зона на бул. „Витоша“, като след това ще тръгнат в посока Народно събрание.

 

В Пловдив шествието е насрочено за 18 часа, от площад "Съединение" до пл. "Ст. Стамболов" (Общината). В Бургас се събират от 18 часа площад "Тройката", а крайна точка на шествието е културен център "Морско казино". В Русе протестът тръгва в 18.30 часа от Халите, а в Трявна – от 18 часа, на Часовника.

 

„На 14 февруари, в деня на виното и любовта, отново излизаме, но не за да празнуваме, а за да защитим Пирин, Иракли и цялото останало Черноморие, незасегнато все още от бетона. Нека всеки постави хартиено сърце на ревера, за да покажем, че няма да спрем да обичаме природата“, се казва в поканата, разпространена през социалните мрежи в интернет.

 

Природозащитниците настояват да бъде разгледано вече внесеното в парламента и правителството предложение с шест стъпки, с които да се гарантира дългосрочното опазване на Черноморското крайбрежие и останалите диви плажове, дюни, влажни зони и крайморски степи: Дуранкулашко езеро-Св.Ана, Крапец, Шабленски езера, степите между н.Шабла и гр.Каварна, Камчийски пясъци-Шкорпиловци, Карадере, Иракли-н.Емона, Поморийско езеро, Мандра-Пода, Вая, Атанасовско езеро, Дюни-Алепу, Аркутино, Маслен нос (брегът и плажовете между „Перла” и резерват „Ропотамо”), Дяволското блато, р.Караагач-Корал.

 

Междувременно стана ясно, че експертен съвет към екоминистерството ще разгледа предложение на кмета на община Банско, което ще позволи застрояване на 65% от цялата територия на Национален парк Пирин. Екоминистърът Нона Караджова преди две години призна, че площта на ски зона Банско е с две трети по-голяма от разрешеното по концесия.

 

Вместо да се потърси отговорност за нарушенията, на концесионера се дава възможност да изгражда хотели, нови писти и лифтове в сърцето на Пирин, сред вековните гори, заради които планината е обявена за национален парк. Вече започна събирането на подписи на хартия и в интернет в защита на Пирин.