И Върховната административна прокуратура започна проверка на комисията, която определя цените на тока

Недоволството и протестите в последните дни срещу високите сметки за ток се превърнаха в причина и Върховната административна прокуратура да започне проверка на комисията, която определя цените на тока.

ДКЕВР с нов директор

Междувременно стана ясен новият директор на регулатора, който за една седмица трябва да реши проблемите в комисията. Това е Юлиана Иванова. Тя е инженер по топло-ядрена енергетика, завършила е Техническия университет в София. В професионалната й биография фигурират „Мини Марица-изток”, където е била офис мениджър и още няколко чуждестранни компании.

Любопитното е, че през последните девет години е била съветник и представител на България в немската компания RWE, която преговаряше за създаване на общо дружество с НЕК за строежа на АЕЦ "Белене".  Ако се справя добре в енергийния регулатор, Иванова би трябвало да довърши мандата на предшественика си Ангел Семерджиев до ноември 2015-та година.

Иванова бе представена на 13 февруари от премиера отново само пред министрите и операторите в началото на правителственото заседание. Там тя получи стриктни указания какво трябва да свърши и за колко време.

Междувременно, недоволството на хората  успя да въвлече всички институции в проблема, като всички имат своя версия за това какво трябва да се промени, за да не плащаме повече.

Има ли манипулация в сметките и може ли ниското напрежение да е причина да консумираме повече ток?

Агенцията по метрология е готова с първите резултати от проверките - първите три електромера от всичките 2000, които трябва да минат на проверка, вече са изпитани.

По думите на Димка Иванова, изпълняваща длъжността директор на Института по метрология, е установено известно отклонение.  По отношение на отчета, то обаче не оказва съществено влияние.

От института обаче признаха, че при по-слаб ток се увеличава консумацията. Тоест, ако с една печка при нормално напрежение от 220-230 волта топлите помещението за един час, то при спад на напрежението наполовина, ще ви трябва два пъти повече време, съответно и два пъти повече енергия.

Оказва се, че в България няма институция, която да прави изненадващи и непланирани проверки на електромерите. Всичко се прави по график или по желание на собственика, тоест електроразпределителното предприятие, или по жалба на абоната, но само, ако той предварително е подал жалба до електроразпределителното дружество и си плати изследването.

Само в 5 на сто от случаите се оказва, че съмненията на клиента са основателни.

Министърът на енергетиката обясни пред НС ситуацията със сметките за ток и парно

По-рано днес, 13 февруари, енергийният министър Делян Добрев беше извикан в парламента, за да даде обяснения на депутатите по проблема. Десните поискаха ежегодни проверки на регулатора. От „Атака” пък директно внесоха предложение за национализиране на трите дружества. Евродепутатът Димитър Стоянов пък разказа, че вече тече подписка за референдум, на който хората да поискат прекратяване на договорите.

Гражданските протести срещу високите сметки за ток продължиха и на 13 февруари. В Сливен се събраха над 1000 души. До сблъсъци с полицията не се стигна. Над 2000 варненци също излязоха на улиците за пореден ден, като по думи на кореспондента на Нова ТВ в града, това е най-многолюдният протест. Припомняме ви, че там снощи имаше петима арестувани. Днес имаше слухове, че полицията е готова да отвърне на протестиращите включително и със струи вода. Засега обаче положението в морската столица е сравнително спокойно и до сблъсъци не се е стигнало.

С помощта на експертите от Българския институт по метрология екип на Нова ТВ направи кратък експеримент - изпитване на електромера при 184 волта и при 115 волта напрежение. Резултатът показва, че електромерът продължава да мери с почти същата точност при два пъти по-ниско напрежение.

Какво означава това, както и повече подробности по темата ще намерите във видеото.

Репортери: Марина Стоименова, Богомил Грозев и Искра Урумова