Небесното тяло ще премине рекордно близо до Земята, но няма опасност от сблъсък

Астероид с диаметър 45 мeтра и маса 130 хиляди тона ще премине рекордно близо до Земята утре. От НАСА успокояват, че няма шанс небесното тяло да се сблъска с планетата ни, но ще бъде на 27 500 километра, минавайки през орбитите на някои спътници. Така има вероятност да бъдат засегнати телевизионните сигнали.

 

В същото време експертите са категорични, че мобилните телефони ще продължат да си работят нормално, тъй като техният сигнал се предава от антени на Земята. Откакто се правят наблюдения, астероидът 2012 Ди Ей 14 е най-големият, който ще премине толкова близо.

 

Скоростта му ще е 8 километра в секунда. Над България астероидът ще премина малко след 19 часа. Най–близко небесното тяло ще се доближи над Индонезия. В тъмното при ясно небе астероидът ще се вижда с бинокъл. Небесни тела с подобен размер преминават край Земята веднъж на 40 години, а се сблъскват с нея на 100 000 до 200 000 години. Подобен сблъсък би заличил град колкото Лондон, а щетите ще са колкото от 1000 атомни бомби като тази, пусната над Хирошима.