Два автобуса с миряни от Варна дойдоха на бдение срещу избора на претенденти в София

Часове преди Светият синод да реши дали да касира избора на двамата претенденти за високия пост, един от тях - епископ Игнатий, хвърли скандалното твърдение, че митрополит Кирил е бил убит.


Заседанието на Светия синод започна започна преди около час. На него трябва да се реши – дали ще бъде касиран изборът на двамата претенденти – епископите Борис и Игнатий – или утре някой от тях ще бъде посочен за следващ Варненски и Великопреславски митрополит.


Изборът предизвика сериозно недоволство сред миряните във Варна. Версията на хората е, че двамата претенденти са били избрани умишлено заедно, за да може Борис да изпъкне на фона на Игнатий, който няма управленски опит.


Скандалът около двамата претенденти се разразява преди седмица. Агатоникийският епископ Борис е игумен на Бачковския манастир. Името му се свързва с покупки на луксозни автомобили. Твърди се, че е близък до Пловдивския митрополит Николай.


Провадският епископ Игнатий пък е викарий на Сливенския митополит. Бил е настоятел в българското църковно подворие в Москва. Неговият брат близнак – Тодор Крагьозов е сред участниците в едно от изданията на Big Brother. Първоначално Игнатий обявява, че е готов да се оттегли от надпреварата, но впоследствие се отказва.


За разлика от Борис, Игнатий днес застана пред камерата, но не за да обсъди избора на нов митрополит, а да изложи версията си за смъртта на Кирил.


Междувременно, два автобуса с миряни от Варна дойдоха на бдение срещу избора на претенденти в София.


Още преди дни в предаването „На светло” в разследване на Тина Ивайлова стана ясно, че освен Игнатий – и други свещеници, както и близък на покойния митрополит Кирил застават зад версията за убийство.


Изборите за нов Неврокопски митрополит ще се проведат след повече от месец - когато изминат 40 дни от смъртта на Дядо Натанаил. Изборът на митрополит е пожизнен. Затова се очаква и при него да възникне напрежение, подобно на това във Варна. За поста имат право да се кандидатират 17 епископи.


Ако вотът се касира, в следващите дни епархийските избиратели ще трябва отново да посочат двама претенденти. Ако обаче изборите бъдат признати за редовни, в неделя синодът трябва да избере кой ще наследи митрополит Кирил.


Още за разследването на смъртта на митрополит Кирил очаквайте утре сутрин в предаването „Събуди се”.