Методът е особено ефективен при ставни болки, проблеми с менструацията и депресия

„За мен Боуен терапията е още един инструмент, с който мога да повлиявам на дисфункциите в тялото. Досега съм ходил на над 15 специализации в България и в чужбина, но нито една методика, която съм учил след завършването си, не е била толкова всеобхватно ефективна”.

Това каза Георги Илчев, който е квалифициран специалист по Боуен терапия. По образование той е кинезитерапевт, но от 2010 г. активно се занимава с тази нова за българите методика и дори става изключителен представител на Австралийската академия за Боуен терапия за България. Ето какво разказа той за метода пред NovaNews.bg.

 

Какво представлява Боуен терапията?
Боуен терапията е допълваща медицина. Това е методика, която активира собствения ресурс на тялото за регулация. Създадена е в покрайнините на Мелбърн, Австралия от покойния вече Том Боуен през 60-те и 70-те години на миналия век. По официални данни той е лекувал по около 13 000 пациенти на година. След неговата смърт един от учениците му създава Австралийската академия за Боуен терапия. Тази методика вече е разпространена в над 37 държави по света. На континентална Европа тя влиза през 2000 година, а в България - едва през 2009 г.

При какво се прилага и има ли противопоказания?

Тя може да се прилага за почти всеки проблем, свързан с тялото. Характерното обаче е, че лечебният процес се извършва от самото тяло. Терапевтът се явява катализатор, който трябва да активира тялото, така че то да задейства своите собствени възстановителни механизми. Методиката няма противопоказания, нито възрастови ограничения. Тя може да бъде прилагана върху бебета още в родилното отделение, както и върху възрастни хора.

Какво се случва с тялото ни по време на терапия и колко време отнема една процедура?

Самата терапия представлява серия от различни Боуен движения с лек натиск. Използваме мускула като струна, тъй като влизаме отстрани на мускула, огъваме го, изместваме го от неговата локализация, правим прехвърляне и така му даваме възможност да се върне обратно. По този начин създаваме определена вибрация. Всяка серия от Боуен движения е последвана от паузи, през които тялото реагира на зададената от нас команда за възстановяване. Сеансът може да трае от 30-40 минути до час, в редки случаи - малко повече от един час.

А след колко сеанса може да се повлияе дадено заболяване?

Това е въпрос, който няма отговор. Всяко тяло реагира индивидуално на Боуен движенията. Като цяло за остри състояния са необходими от един до 2-3, а понякога и 4 сеанса. За по-сериозни хронични състояния и травми може да се наложи тялото да се третира месеци наред.

Казвате, че Боуен може да се използва още в следродилния период. Каква е успеваемостта при бебешките колики?

Методиката е доста ефективна при бебешките колики. Обикновено са достатъчни един-два до 3 сеанса, за да се овладеят коликите. В много редки случаи се изисква повече или пък няма повлияване от сеансите. Процентът на неповлияли се бебета от терапията е под 15%.

А как може да се помогне на бременните жени, особено при болките в кръста, които идват с напредване на бременността?

Боуен може би е най-добрият подарък за една бременна жена, тъй като бременността често е съпроводена с оплаквания в опорно-двигателния апарат, както и вегетативни смущения като задух, топли вълни, изпотяване и др. Чрез определени движения тези смущения могат да се намалятили напълно да бъдат премахнати. Методиката е удачна за бременни жени, защото тя не е инвазивна, няма силови манипулации или по-силни натискания. Освен това тя може да помогне и за обръщане на детето, в случай че в осмия месец то все още не се е завъртяло.

При какви други заболявания сте наблюдавали положително повлияване? На щитовидната жлеза, на заболявания на вътрешните органи?

Методиката е много удачна при проблеми с опорно-двигателния апарат, болки в кръста или мускулатурата, също при стомашно-чревни и респираторни заболявания, както и менструални проблеми. Много добри резултати се наблюдават при болезнен, нередовен, обилен или оскъден цикъл. При щитовидната жлеза нещата са малко "по-капризни", борбата там е дълга и упорита и до голяма степен зависи от състоянието на самата жлеза. Пациентите, страдащи от стрес и депресия, също намират облекчение на симптоматиката си в Боуен.

Достъпни ли са за българите Боуен сеансите?

Специално за София цените варират от 20 до 40-50 лева. Най-стандартната цена е 30-40 лева за Боуен сеанс. Зная, че в други градове в страната има сеанси за 10 до 15 лева, но всичко зависи от терапевта, от нивото му и от града, в който практикува. При мен цената е 40 лева.

До някаква степен тази техника прилича на акупресурата. Има ли нещо общо между двете?

Има доста голяма аналогия в тази посока – използват се едни и същи акупунктурни точки и меридиани, но при акупунктурата натискът е по-силен. Ако вземете обаче един атлас по акупунктура, няма място, където да няма точка, влияеща върху човешките мускули и органи. Донякъде двете терапии се припокриват, но въздействието е различно и при всички положения Боуен движенията са много по-леки и нежни. 

Има ли значение дали тази терапия се прилага сутрин, обед или вечер?

При Боуен терапията тялото трябва да постигне дълбока релаксация, за да се възстанови, така че колкото по-близко до съня е пациентът, толкова по-добре ще работят всички тази механизми, които ние се опитваме да активираме. Затова в помещенията, където се прави Боуен, няма музика, липсват ароматните свещи, силното осветление и телефоните се изключват. Винаги е по-добре, ако терапията бъде прилагана в часово време, когато пациентът няма да бъде ангажиран с други странични дейности, например вечер преди сън е най-удачният момент за това, но дори да бъде направена сутрин или по някое друго време през деня, тя пак ще работи върху тялото. Ефектът не е моментен, а се усеща по-добре с всеки следващ ден.

В Австралия тази терапия е реинбурсирана от здравната каса и всеки може да се възползва от нея. В България тя само в частни клиники ли се прилага?  

Да, в Австралия, както и в някои държави от Западна Европа като Англия и Австрия, методиката е включена в регистъра с алтернативни медицински практики, урегулирана е законово, вследствие на което частните здравни фондове реинбурсират тези процедури. Това не касае само Боуен, а и други алтернативни методики. В България за съжаление такъв регистър все още няма, но се надявам нещата да се променят. Освен това методиката е сравнително нова за страната ни. Преди 2-3 години хората изобщо не бяха чували за нея, докато сега доста пациенти започват да я търсят като алтернативен метод на лечение.

Има ли курсове за Боуен в България?

В страната ни вече се организират курсове по Боуен, програмата е унифицирана с тази в Западна Европа и Щатите, а сертификатите, които обучаващите се получават, се издават от Австралия. Курсовете са отворени за всички, не само за медицински лица.

Автор: Анелия Тодорова