Министерството ги предупреди, че може да ги превърне в "открити сцени"

 

Театри на ръба на оцеляването.  Министерството на културата постави ултиматум към няколко от тях в София и страната да закрепят бюджетите си. В противен случай трупите им ще бъдат разпуснати.  

 

Музикалният театър в София е единствен по рода си на Балканите. Театър, който се готви за своя 100-годишен юбилей, но и театър, който през изминалата година е работил на загуба.

 

 „Загубите са за над половин милион лева”, обясни директорът на Музикалния театър Марияна Арсенова. Дългът е платен от Министерството на културата, но в замяна от ведомството искат театърът да върне публиката в залата. „До края на годината ние трябва да покажем, че след опрощаването на този огромен дълг, театърът има място и ще оцелее”, добави Арсенова.

 

Подобна е съдбата и на други културни институти у нас. Преразход са генерирали операта в Стара Загора, театрите в Благоевград, Кърджали, Враца и Велико Търново. Както и ансамбъл "Филип Кутев".

 

 „Техните дългове са опростени. Те започват на чисто. Където могат, би трябвало да могат, да генерират само приходи”, коментира от Елиянка Михайлова от Министерството на културата.

 

Ако театрите не успеят да закрепят бюджета си в следващите месеци министерството ще ги превърне в "открити сцени". „Това означава, че този театър няма да разполага със свой творчески екип, но ще може да го наема за даден проект”, обясни Михайлова. Казано с други думи - сградата на театъра ще остане, но творците ще бъдат разпуснати. За да поставят спектакъл те ще трябва да кандидатстват с проект за субсидия.

 

Артистите твърдят, че са под ежедневен стрес.   „Всички в Музикалния театър работят с огромно желание и с идеалистично отношение, че не може най-святото - духът на хората да се отнеме. Просто не може”, сподели Олга, солист в театъра.  

 

От Музикалния театър вече са готови с план за излизане от кризата. Той включва увеличаване на броя на спектаклите и модернизиране на сценичните пространства. Успехът обаче зависи от друг.  „Разчитаме преди всичко на нашата любима публика да идва в театъра и да помогне с връщането й в залата”, призна директорът на театъра Марияна Арсенова.

 

Репортер: Ивомира Пехливанова