Една от тях е за ремонти на пътища и пътни съоръжения

 

Премиерът Бойко Борисов беше категоричен, че не му е оказван натиск отвън, за да спре поръчката за строителството на магистрала "Хемус", а  в четвъртък стана ясно, че спират още две големи поръчки за близо 160 милиона лева за изграждане на важни обекти във Варна и Бургас. От Брюксел премиерът обяви, че те няма да бъдат последни. 

Още по темата

 

Катарзисът на Борисов, по собствените му признания, дошъл в Лондон. Там на срещата с българската общност премиерът беше попитан дали вижда Делян Пеевски, когато погледне в огледалото. „И като си дадох сметка, аз благодаря на това момче в Лондон, че дори може да витае съмнение върху моята честност и принципност, мисля, че реакциите са повече от ясни”, заяви Борисов и подчерта: „ В огледалото виждам само себе си”.  

 

За да продължи да вижда само себе си, Борисов продължава и с курса към поголовно спиране на обществени поръчки за много пари. Този път – по общините. „Трябва да ви кажа, че амбициите са ни да направим България пример и ще го направя”, заяви премиерът .

 

Във Варна и Бургас прекратиха търгове за общо 158 милиона лева.  Бургас засега забравя за новата си спортна зала. По-мащабно е положението във Варна. Наново там ще се открият процедурите за строители на пътища за 120 милиона лева, както и на новата пречиствателна станция в курорта „Златни пясъци”.

 

От Община Варна категорично отказаха да коментират в детайли мотивите за решението. В официалното им съобщение е записано само, че то е в унисон с решението на правителството и цели „елиминиране на насажданите в национален мащаб съмнения по отношение на провеждането на поръчки с голяма стойност”.

 

А Бойко Борисов се опита да разсее съмненията, че някой отвън му е наредил да стори това. „Искам нещо да ви се закълна и да го знаете. Нито един европеец, американец, руснак, какъвто искате, нито една институция в света, за което се заклевам, не ми е давал този съвет. Не е говорил никой никога с мен”, заяви той.

 

Премиерът беше готов да доведе и свидетели: „Съжалявам, че изпуснах Ангела Меркел, иначе щях да ви я доведа да ви каже за какво беше нашият разговор и тя ще дойде”.  Утре Борисов се закани да спре и проекта за ремонта на Зимния дворец в София. Около него също витаеха съмнения за корупция и нагласени процедури.

 

Решенията за спиране на поръчките във Варна и Бургас срещнаха подкрепа дори и при опонентите. Радан Кънев в коментар по темата заяви, че макар премиерът да върви по ръба на закона, действията му трябва да бъдат подкрепени и ако те продължат в тази посока „България ще може до 2-3 години да каже "Сбогом, Гергино" на политическата мафия”. Всички анулирани търгове не са приключили и за тях до момента са кандидатствали по няколко фирми.

 

Една от фирмите, които са участвали в процедурата за строеж на пречиствателна станция в "Златни пясъци" - "Водстрой - 98" обяви, че решението на премиера да отмени всички търгове с държавно участие цитирам "за сетен път разпалва  интригантството и користните амбиции на един олигархичен кръг в България".  Според компанията медийната група около този кръг целенасочено се опитва да внуши, че Борисов спира търга именно заради тази фирма.

 

Репортери:  Антоанета Николова, Калина Влайкова 

 

Тази сутрин в "Здравей, България" вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев заяви, че не знае за нарушения по спрените обществени поръчки. Припомнете си какво още каза той!