Нападението е станало, докато хората са гледали фойерверките за празника

Атака в Ница. Камион се вряза в тълпа по време на празненствата за националния празник на Франция, съобщават световните агенции. 84 са жертвите, десет от тях са деца и тийнейджъри. 202 са ранените. 52 души са в критично състояние.

Нападението е станало, докато хората са наблюдавали подготвените специално за празника фойерверки на крайбрежната улица „Английска алея“ (Promenade des Anglais). Шофьорът  първо е стрелял няколко пъти, след което е насочил камиона към тълпата и е карал близо 2 километра сред ужасените хора преди окончателно да спре.

Установено е, че шофьорът е бил сам в камиона. Ще бъдат прегледани видеозаписите от охранителните камери по пътя на камиона, за да се установи откъде точно е тръгнал. Ясно е, че камионът е бил нает преди няколко дни. 

Кадри, публикувани в Twitter, показват хора, които лежат на земята. На видео, публикувано в социалната мрежа, се вижда как десетки хора тичат в паника по улицата в минутите след трагедията.

"Настана паника", разказа свидетел на трагедията пред френския телевизионен канал  BFM TV. 

"Видяхме бял камион да се движи директно към тълпата хора. Един мъж стреля към тълпата преди да бъде застрелян от полицията", каза още той. Очевидци разказват, че камионът е изминал стотици метри със скорост около 50-60 километра в час, преди да се вреже в множеството.

Направил е няколко захода, опитвайки се да бутне колкото се може повече хора.Шофьорът на камиона вече е убит от полицията. Разследването ще установи дали той е действал сам. 

Полицията съобщи, че е открила оръжия, гранати и експлозиви в камиона. Част от оръжията обаче били бутафорни. В кабината на камиона е намерена лична карта на 31-годишен френски гражданин от тунизийски произход.

Мъжът е бил известен на полицията за битови престъпления като кражба и насилия, но не е бил в списъка за наблюдение на разузнавателните служби. Нападателят е живял в Ница и е взел под наем камиона, който използва при атаката.

До момента нито една групировка не е поела отговорност за атаката. 

Френският президент Франсоа Оланд спешно се върна от Авиньон в Париж, съобщиха от Елисейския дворец.

 "Президентът Оланд проведе телефонен разговор с премиера Мануел Валс и министъра на вътрешните работи Бернар Казньов. Той се връща в Париж и отива директно в Министерството на вътрешните работи, където започна работа кризисен щаб", посочват от Елисейския дворец. Активиран е номер за спешна помощ: 01 43 17 56 46. 

Facebook активира опцията "Спасен съм" за хора в района на атаката. 

След трагедията през ноември в Париж, във Франция все още е обявено извънредно положение. След случилото се в Ница президентът на страната Франсоа Оланд обяви, че то ще бъде продължено с още три месеца. 

 

 

Камион с фойерверки избухна в пламъци под Айфеловата кула в Париж почти по същото време. От полицията написаха в Twitter: "Не разпространявайте фалшиви слухове. Няма пожар в Айфеловата кула. Пожарът е случаен. Горял е камион. Вече загасен!"

Пожарът, започнал малко след празничната заря, е бил предизвикан от възпламеняване на фойерверки и вече е ликвидиран. Това съобщи полицията на френската столица, цитирана от ТАСС и БТА. "Поради технически проблем се е запалил камион с пиротехника на моста Йена", гласи съобщението.

Журналист от RFI Давид Томпсън публикува в Twitter акаунта си клипче на джихадист от Франция, който в четвъртък е призовал всички последователи на ИДИЛ да удрят всички цели – където могат, във Франция. 

 
По темата