Гледайте предаването тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA

Предаването за туризъм „Без багаж” тази неделя по DIEMA ще отведе зрителите до Куба, за да разкаже защо пурата се е превърнала в запазена марка на острова. Едни от най-интересните личности в световната история са били истински поклонници като Зигмунд Фройд, Марк Твен, Уинстън Чърчил, Фидел Кастро и Че Гевара.

Сред най-големите производители на тютюн за пури днес са Бразилия, Камерун, Куба, Хондурас, Мексико и Никарагуа, като безспорно кубинските пури са с най-добро качество. 

В пренасянето на пурите към Европа пръст има Христофор Колумб. Когато експедицията му достига бреговете на Карибския остров, той открива, че местните индианци използват тютюневите цилиндри при религиозни ритуали. Малко по малко испанците пренасят пристрастеността към пурите към Европа и през 19-ти век те стават много популярни, докато цигарите са все още рядкост. 

Не се знае откога се пуши тютюнът, но е абсолютно сигурно, че този вреден навик се разпростира бързо след епичното пътешествие на Колумб през 1492 година. Негови моряци разказвали, че кубинските индианци пушели една примитивна форма на пура с усукани, сушени тютюневи листа, опаковани в други, като например палмово листо или листо от живовляк. Всъщност виновни за тютюнопушенето са конквистадорите. От 17-ти век тютюн започва да се отглежда с търговска цел в Америка. 

Пурите каквито ги познаваме днес, за първи път са направени в Испания в началото на 18-ти век и то с кубински тютюн. Защо кубинските пури са толкова специални? 

Гледайте новия епизод на „Без багаж” тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA