Всяка от отличените организации получи чек за 7 000 лева

Церемония по награждаване на победителите в тазгодишното издание на Конкурс за най-добър бизнес план на неправителствена организация се проведе на 2 февруари във Vivacom Art Hall в София.  Събитието е част от програмата Предприемачество за нестопански организации – инициатива на Български център за нестопанско право, реализирана с подкрепата на Фондация УниКредит и фондация "Америка за България". 

"Ние се гордеем с тази програма, защото тя е доказала за шестте години, през които я организираме, че най-ценното в нея са възможностите: за участниците – да намерят съмишленици и подкрепа, за да развият идеите си; за партньорите ни – да подкрепят вдъхновяващи социални каузи; за нас – да развием потенциала на нестопанските организации за предприемачество и да ги стимулираме да търсят финансова устойчивост", заявява Любен Панов, член на Настоятелството на Български център за нестопанско право и ръководител на програмата Предприемачество за нестопански организации.
 
Маурицио Карара, президент на Фондация "УниКредит", обяснява защо фондацията подкрепя програмата: "Солидарността и ангажиментът към обществото, когато са подкрепени от  иновативни проекти, могат да се превърнат в модерен и устойчив бизнес. В този смисъл, подкрепата за инвестицията в социалното предприемачество в България също може да създаде възможности за достъп до пазара на труда и това дава нова посока за промяна по отношение на заетостта". 

Журито тази година бе в състав Анна Краверо (Фондация УниКредит), Веселка Вуткова (Vivacom), Виолета Недева (Фондация "Америка за България"), Крум Алексиев (УниКредит Булбанк), Мария Чернева (БНТ), Д-р Методия Чадиковски (Roche), Ралица Кръстева (Siemens), Диана Тодорова (SAP) и Яна Балникова (Telus International). 

Всяка от отличените организации получи чек за 7 000 лева. Ето кои бяха те:

Фондация "Светът на Мария" – средствата ще бъдат насочени за устойчивото развитие на кетъринг услугите, които предоставя фондацията чрез защитеното си кафене "Светове", за да се разширят възможностите за подкрепена заетост на младежи с интелектуални затруднения.

Фондация "Очи на четири лапи" с идеята за изграждане на хотел за кучета, който да предоставя отглеждане на домашни любимци в периода, когато техните стопани пътуват. Печалбата от дейността ще се инвестира в издръжката на програмите на фондацията за обучение на кучета водачи на слепи хора.

Фондация "Асоциация Анимус" получи подкрепа за създаването на закусвалня "Блага Баба Блага", в която ще се предлагат домашни закуски и тестени изделия, приготвени от самотни възрастни жени или жени, жертви на насилие.

Морски клуб "Приятели на морето" – Варна ще развият по устойчив начин дейността на социалното предприятие "Заедно на борда". То предоставя квалификационни обучения по морските специалности "Водолаз" и "Водач на плавателни съдове до 40 бт по море", като 20% от приходите се инвестират в аналогични, но безплатни квалификационни обучения за младежи без родители, от социално слаби семейства, безработни млади хора.

Сдружение "ИДЕА" ще стартира кетъринг услуги, чрез които ще разшири възможностите на Социалната чайна за осигуряване на заетост на младежи, израснали в социална и икономическа изолация.

Програмата се организира за шеста поредна година и целта е да оказва подкрепа на гражданските организации за стартиране и развитие на свързана с мисията им стопанска дейност. За тазгодишното издание на програмата кандидатстваха 59 организации с идеи за бизнес от над 20 населени места в страната. След селекция в програмата бяха включени 22 организации, които преминаха обучения по бизнес планиране и умения за презентиране. 17 от тях разработиха и представиха пред журито свои бизнес планове.

За втора поредна година в рамките на събитието се проведе и Базар на социални предприятия, голяма част от които са получили подкрепа от програмата през предишни години. В базара се включиха 25 организации, които представиха своята дейност, продуктите и услугите, които предлагат пред граждани, представители на бизнеса и нестопанския сектор. Сред участниците са и шест проекта, подкрепени от ПРОМЯНАТА – най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се организира в партньорство с фондация "Промяната" (част от мрежата на Reach for Change). 

Информация за организациите, участващи на Базара, подкрепени от Програмата "Предприемачество за нестопански организации" до момента: 

Фондация за социална промяна и включване представи Работилницата "HOPe SOAP", в която се  изработват бутикови сапуни, както и най-новата си предприемаческа инициатива HOPe Restaurant. Мисията на двете социални предприятия е да подкрепя младежи в неравностойно положение да изградят трудови умения и да си намерят работа.

Арт ателие "Прегърни ме" на Сдружение "Прегърни ме", София произвежда художествени предмети и книги. На Базара представи колекция ангели, изработени от различни материали. Мисията на ателието е да разкрива творческия потенциал на деца и младежи от социалните домове и така да преодолява дискриминационните нагласи спрямо тях.

Фондация "Бетел", София управлява работилница за реставрация на стари мебели. Мисията й е да помага на хора в борбата с различни видове зависимости.

В Българско дружество за защита на птиците произвеждат значки, еко чанти, тениски, хранилки и къщички за птици, в подкрепа на двата природозащитни центъра, които управляват – Пода и Източни Родопи.

Ателие "Конкордия" на Фондация "Конкордия – България", София произвежда керамични изделия и  бутикови декоративни свещи. Мисията е да насърчава трудовата заетост на хора от уязвими групи.

Сдружение "Онкоболни и приятели", Бургас има ателие за кукли и сувенири, което  се използва като метод за справяне със стреса и негативните емоции от онкоболни жени.

Мартеници, сувенири и глицеринови сапуни произвеждат млади хора с интелектуални затруднения във фондация "Светът на Мария", София. Мисията на фондацията е да помага на младите хора да имат по-успешна трудова реализация, включително и чрез програми за подкрепена заетост и посредничество за наемане на работа.

Кооперация Хранкооп, София представи на базара кошници с различни фермерски продукти. 

Фондация "Заслушай се" работи за подпомагане на интеграция в обществото на хората с увреден слух. Те представиха разработената от тях услуга за видео жестов превод в реално време.

ДЦ "Ривиера" – развиват ателие, в което работят младежи с интелектуални затруднения и на Базара представиха  сувенири и най-новата серия мартеници от жива вълна.

"Студио Алос" – участници в тазгодишното издание на Програмата. Развиват образователна програма за дигитално изкуство, насочена към деца.

Фондация "Джендър алтернативи" работи за защитата на жените и момичетата във всички сфери на публичния и частния живот, за да могат те да реализират своя потенциал.

Социалното предприятие на Национален алианс за работа с доброволци подкрепя жени, които са без завършено средно образование, нямат професионална квалификация и никакъв или откъслечен трудов стаж, да се интегрират на пазара на труда.

Морски клуб "Приятели на морето" – Варна подготвя  безработни млади хора и младежи без родители по морски специалности с цел реализация на пазара на труда.

Фокус на сдружение "Стъпка по стъпка" е подкрепата на младежки инициативи, спорт, развитие на предприемачеството и иновациите.