Лице на маратона актрисата Йоана Буковска - Давидова

Сдружение "Онкоболни и приятели" в град Бургас организира на 2 юли за втора поредна година, благотворителен плувен маратон в подкрепа на хора, прекарали раково заболяване. Маратонът е по инициатива на Джон и Красимира Болджър.

Лице на маратона тази година беше актрисата Йоана Буковска - Давидова. Тя сподели: "За мен този плувен маратон е истински празник на човешкия дух. Всеки един от тези участници е нужната доза на онова хапче, което ще донесе на всеки онкоболен воля за живот и надежда за ново начало. Този маратон за мен доказва, че понятието загуба или провал е измислица. Днес последният заслужава същото уважение, каквото заслужава победителят, защото усилието е победа, самият опит вече е успех".

В маратона взеха участие 38 плувци - българи, англичани и руснаци. Те преплуваха близо 2 клиометра в Черно Море - разстоянието от остров Св.Анастасия до плаж "Чукалята" в парк "Росенец".

Пръв финишира 16 годишният Благовест Стоилов, който участва в маратона за втора поредна година. Най-малкият участник беше едва 8 годишният Мартин Христов, а най-възрастният - Грей Ричардсън на 69г.

Благотворителното мероприятие завърши с концерт на група P.I.F. на Морска гара "Бургас", където бяха обявени и събраните средства от деня - 4189 лв. и 3000 паунда. Те ще бъдат използвани за организирането на нови издания на "Зелено училище за онкоболни" - програма на открито извън града, която помага на хора от Бургас и региона да се справят с емоционалната травма от прекарано раково заболяване.

Сдружение "Онкоболни и приятели" е финалист във второто издание на ПРОМЯНАТА - най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, в партньорство с фондация Reach for Change България. Сдружението работи с онкоболни и техните близки, като помага както тяхното физическо възстановяване, така и справянето със стреса от диагнозата рак. Те поддържат дневен център с програма за справяне с емоциите както на родители, така и на деца, чрез работа с психолог и арт терапевт, изграждане на здравна култура и ранна превенция.

Конкурсът ПРОМЯНАТА е отворен за кандидатстване до 18 юли 2017 г.! Кандидатства се лесно с онлайн регистрация и онлайн формуляр на www.nova.bg/promyanata

От 2014 г. досега ПРОМЯНАТА помогна на над 13 000 деца в цялата страна, а всяка година NOVA инвестира над 190 000 лв., за да може положителната промяна за децата на България да стане реалност. Освен финансовата подкрепа, всяка година Нова Броудкастинг Груп активно включва своите служители в доброволчески четения, интервюта с кандидатите и финалното жури за избора на големия победител. В допълнение, компанията осигурява медийна подкрепа за всички финалисти, а нейни служители стават техни ментори, за да споделят бизнес опит и да им дадат стратегически съвети.

Ти можеш да си новият Герой на ПРОМЯНАТА! Кандидатствай на www.nova.bg/promyanata