Кой е отец Емануил от Добрич?

Тази събота, 20 януари, в “Ничия земя” Елена Чопакова ни среща с отец Емануил от Добрич. Бог решава той да се роди като Ерхан в ревностно мюсюлманско семейство на български турци, а девет години по-късно Българската комунистическа партия решава, че Ерхан трябва да стане Емил.

По-късно обаче Ерхан-Емил започва да решава сам – първо решава как да се казва. После решава да избере християнка за съпруга. После решава да смени вярата си, защото се оказва, че християнският Бог отговаря на молитвите му по-често от мюсюлманския Аллах - отговаря му с едно дълго чакано и много изстрадано чудо – ражда му се син. Така Емил, роденият Ерхан, става свещеник от Българската православна църква, въпреки че първите си думи произнася на турски език в дом, в който стриктно се спазват повелите от Корана.


“Отец Емануил говори за своето пътуване между религиите спокойно, разумно и като за нещо обикновено – и може би затова ни се струва толкова необикновен… Той говори смирено за вярата си и на моменти снизходително към всички, за които неговият личен катарзис се оказва сензация. И въпреки че е облечен с расо на православен свещеник, той не развява вярата си като знаме, не натрапва избора си и не смята, че е направил нещо изключително – просто е последвал сърцето си. Последвал е път, който го е отвел в църквата и го е извел от джамията. Път, по който е чувал възторжени поощрения, но и просъскани обвинения. Пътуване между две религии, което трудно може да се приеме спокойно и обективно в свят, който се оказва арена на жестока битка между две цивилизации – християнската и мюсюлманската.”