Разследващи и свидетели по случая "Скрипал" в разказ от Солсбъри - мястото на атаката срещу бившия руски агент и дъщеря му тази вечер в 19.20 ч. по NOVA

Тази неделя Темата на NOVA ще пренесе зрителите в Солсбъри – доскоро тихо градче в Южна Англия, а днес – синоним на международен дипломатически скандал. Една история, която тръгва от пейка и стига до прага на Кремъл. В основата на кризата е Сергей Скрипал, двоен агент - първо на руското, а след това и на британското разузнаване. Изпратен е на Острова след сделка за размяна на шпиони, оттогава води привидно скучен живот в изгнание в английската провинция.

Кой и защо атакува с отрова Сергей и дъщеря му Юлия - екипът на NOVA задава въпроси на свидетели и разследващи. Не пропускайте да разберете отговорите им тази вечер в 19.20 ч., веднага след централната емисия новини.

“В момента границата между фактите и пропагандата по този случай е много деликатна. Затова ние нямаме претенции да правим разкрития и заключения. В Темата на NOVA задаваме въпроси по случая “Скрипал”. И даваме думата на авторитетни криминалисти, изследователи, учени и анализатори - британци и руснаци. Ще говорят и очевидците от Солсбъри. Мисля, че в този случай е особено важно да се слуша с любопитство, а не с предубеждения. Отговорите, като във всяка шпионска история, са интригуващи”, разказва авторът Надежда Узунова.

Разследването на британските власти показа, че Сергей и Юлия Скрипал са отровени с химическо оръжие - нервнопаралитичното вещество “Новичок”. Пред камерата на NOVA случаят коментира Дейвид Кантър - легенда на британската криминалистика. Експертът нарича нападението срещу Скрипал “престъпление без страст” – хладнокръвно пресметнат опит за убийство.

Кой е наемникът и кой го е наел - говорят свидетели, криминалисти и следователи. Отговорите - в Темата на NOVA тази вечер от 19.20 ч. след централните новини.