Надежда Узунова отиде в Солсбъри - мястото на атаката срещу бившия руски агент и дъщеря му

Екип на NOVA отиде в Солсбъри - мястото на атаката срещу бившия агент Сергей Скрипал. Надежда Узунова успя да разговаря със свидетели на отравянето на руския шпионин, срещна се и с някои от разследващите по случая.

ЕКИП НА NOVA В СОЛСБЪРИ: Разказ за разследването на атаката над Скрипал

"В "Темата на NOVA" ще видим хора, които свързват фактите по случая "Скрипал" с Русия. Ще видим други хора, които свързват фактите по случая с други версии - олигарси, подземен свят, престъпност", разказа авторът Надежда Узунова.

Москва: Ако България има данни за Скрипал, да ги даде

Дейвид Кантър е легенда на британската криминалистика. Прави профили на престъпници за разследвания по целия свят. Изготвя експертизи за съда и преподава „Криминална психология” в университета в Ливърпул. Нарича нападението срещу Скрипал „престъпление без страст” – хладнокръвно пресметнат опит за убийство.

НОВА ВЕРСИЯ: Скрипал отровен в дома си

„Използването на нервнопаралитичен агент е доста сложен начин да отровиш някого. Нужни са две съставки, а ти трябва да ги смесиш. Това е много опасно, ако не знаеш какво правиш. Така че, който и да е извършителят, очевидно е бил в състояние да забърка и да контролира отровата. Тоест, търсим човек, който е обучен и владее съвършено такива процеси", разказа Дейвид Кантър.

РУСИЯ ОТВЪРНА: Гони 60 американски дипломати (ВИДЕО)

„Избягалите руски шпиони знаят, че са под заплаха. Бъдете сигурни, че се пазят. И понеже отравянето става скоро, след като дъщеря му е пристигнала, смятам, че нападателят е влязъл в контакт с момичето. Превърнал е собствената му дъщеря в оръжие. Всичко това ни насочва към един невъзмутим, равнодушен наемен убиец, за когото последиците са без значение и който трезво се възползва от възможността да нанесе удар”, смята криминалистът.

Кой обаче е наемникът и кой го е наел – отговорите в „Темата на NOVA” в неделя след централната емисия новини.

ВСИЧКО ЗА СЛУЧАЯ "СКРИПАЛ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.