Междувременно дипломатическият скандал набира пълна сила

Нова версия за покушението срещу Сергей Скрипал. Шпионинът вероятно не е бил отровен в заведение, а на входната врата на къщата си, обяви британската полиция. Най-високата концентрация на нервнопаралитичното вещество е открита на входната врата. Ще се направи нов обход на района, но властите подчертаха, че няма опасност за населението. Дипломатическата буря, която започна след шпионския скандал, набира нова сила.  

МВнР на Русия: Лондон да докаже, че службите ѝ не са отровили Скрипал

Днес още няколко държави от Евросъюза и по света обявиха, че гонят руски дипломати. Руснаци станаха персона нон грата вече 27 страни. 19 от тях са членки на Евросъюза. НАТО също реши да прати 7 дипломати обратно в Москва. България засега пази баланс. 

Разумна и добре премислена – така руският посланик в София определи позицията на страната ни в скандала „Скрипал”. Макаров твърди, че обвиненията към страната му за отравянето на Скрипал са напълно необосновани и е нарушена презумпцията за невинност.

Германия: Русия може да замени експулсираните дипломати

Заместник-външният ни министър Георг Георгиев изрази надежда, че казусът ще бъде решен на масата за преговори. Подобно на България, още 8 европейски държави засега не прекратяват дипломатическите си отношения с Русия. Сред тях е Словакия, която днес прибра посланика си от Москва за консултации.

У нас дебатите около изтеглянето на руски дипломати се пренесоха в парламента.От левицата поискаха премиерът да даде обяснения пред парламента за връщането на посланик Бойко Коцев. Обединени патриоти настояват да се свика коалиционен съвет с ГЕРБ, на който да вземат окончателно решение за дипломатическите ни отношения с Русия.

Втори полицай е получил медицинска помощ след отравянето на Скрипал

ФАКТИ:

- Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха открити в безпомощно състояние на пейка в град Солсбъри на 4 март.

- Скрипал е бивш руски агент, който през 2006 г. е осъден на 13 години затвор за шпионаж в полза на Великобритания. 4 години по-късно е един от четиримата затворници, освободени от Москва в замяна на 10 руски шпиони, задържани от ФБР.

- Скрипал се установява в град Солсбъри, Великобритания.

- Съпругата на Скрипал, по-големият му брат и синът му починаха през последните 2 години. Според семейството част от тях са умрели при мистериозни обстоятелства.

- Британското разследване сочи, че Скрипал и дъщеря му са отровени с нервнопаралитичното вещество „Новичок”. То е разработено в бившия Съветски съюз през '70-те и '80-те години.

- „Новичок” е силно токсично нервнопаралитично вещество. Той е четвърто поколение отровен газ, чиито съставни части са селскостопански химикали. „Новичок” предизвиква забавяне на сърдечния ритъм и ограничаване на въздушните пътища, което води до смърт от задушаване. Една от основните причини да се произвеждат тези вещества е, че техните съставни части не са забранени.

- Великобритания настоява Москва да даде обяснения по случая. И предупреждава, че ако това не се случи, ще вземе ответни мерки.

ВСИЧКО ЗА СЛУЧАЯ "СКРИПАЛ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.