Според медиците е важно да се види какво се прави с отделените за здраве средства

„Този показател, който мери „Евростат”, е глобален статистически показател и той не касае само качеството на медицинската помощ. Той е свързан с факторите на околната среда, в това число тютюнопушенето, употребата на алкохол, качеството на живот най-общо казано и то не е само медицина”, заяви в студиото на „Събуди се” д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването. Изказването му е по повод резултатите от последното проучване на „Евростат”, според което 40% от смъртните случаи у нас е можело да бъдат предотвратени. 

В анализа се посочва, че те не биха се случили, ако има ефективна здравна система, качествени медицински услуги и технологии. Оказва се, че у нас над 50% от лекарите и 40% от останалия медицински персонал са в пенсионна или в предпенсионна възраст.  Нарушена е и една важна пропорция: в България на един лекар се пада една медицинска сестра, докато в развитите страни това съотношение е средно 1:3. В същото време обаче по разходи за здравеопазване спрямо Брутния вътрешен продукт България вече надминава повечето нови страни членки на Европейския съюз.

Още две болници осъдиха Здравната каса

„Според мен важният извод от целия този разговор, който не е спирал за нашето здравеопазване е, че средствата, малко или много, се харчат много неефективно. Затова не са доволни хората”, добави д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Българите попадаме сред шестте най-бързо топящи се нации в света. По данни на Националния център по обществено здраве и анализи предвидимата смъртност в България е два пъти по-висока от средните стойности за Европейския съюз. Още от черната статистика в здравеопазването - България заема девето място сред 189 държави по употреба на алкохол на глава от населението и 12-о място по тютюнопушене. Според кардиолозите поне 80% от инсултите в България биха могли да бъдат предотвратени, ако системата работи правилно.

„За съжаление, в последните години, човек, когато заговори за здравеопазването у нас, винаги се споменава едно изречение с три констатации  и те са „много пари даваме, няма реформи и няма резултати”. И трите не са верни”, обясни д-р Методи Янков, управител на болница „Сердика”.

„Ще бъдем по-полезни за развитието на здравеопазването, ако говорим колко пари на глава от населението са използват за здравеопазване. Там сме между 340 евро за България и 4000 евро за Германия. И в този случай не е нужно да се упрекваме, че даваме малко пари, а да видим какво правим се тези пари”, каза още д-р Методи Янков, управител на болница „Сердика”.

Целия разговор гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.