Журналистката отвежда зрителите в единствения приют за българи в Европа в “Темата на NOVA“

Според официалната статистика в Германия живеят около 300 000 българи, но неофициалните данни сочат, че те надхвърлят половин милион. Не за всички от тях надеждата за по-добър живот се е осъществила. От десетилетия спасението за изпадналите в беда има конкретно име и адрес  – отец Юлиян от Българската православна църква в Берлин. В създадения по волята на Църквата и с решението на Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний приют към храма, подслон са намирали хиляди бедни и гладни българи.

В “Темата на NOVA“ днес, 14 октомври, Ани Салич ще ни срещне с хора с многолики съдби, сред които майки на онкоболни деца, трайно безработни, дори и такива с психически проблеми. За изгубилите вяра отец Юлиян е лекар, вдъхновител и спасител. Всяка година поне 1000 българи застават пред прага на духовника, за да ги нахрани и да излекува душите им. Той е създател и на българската църковна община в Хамбург, служи в Цюрих и Кьолн.

До момента държавата е дала 150 000 евро за ремонт на приюта в Берлин, но не помага с пари за лекарства и храна. Поради липса на средства и натрупани дългове, опасността да бъде затворен става все по-реална. Затова Ани Салич потърси отговори за съдбата му и от държавните институции.

Авторът на документалния разказ е едно от емблематичните лица на NOVA. Името на Ани Салич е свързано с множество благотворителни каузи, социални проекти и документални филми за проблемите на децата в риск. От 2007 година е посланик на добра воля на УНИЦЕФ и лице на инициативата на NOVA – ПРОМЯНАТА. За социално отговорната си ангажираност тя е носител на много отличия и признания, включително почетен знак от Президентството на Република България за принос в защита на децата на България.

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес