Водещата на Прогнозата на времето на NOVA пред в. Всичко за семейството

Нора Шопова е родена на 7 юли 1992 г. в Панагюрище. Завършва гимназия в Пловдив, след това право в УНСС. Като първокурсничка е открита от агенция и от 7 години работи като модел. Снимала е фотосесии за едни от най-големите списания - Grazla, Harper's Bazaar, Elle. Тя е първата българка два пъти на корицата на Vogue, в края на февруари ще е за трети. Работи с агенции в Северна Америка, Европа и Азия, имала е ангажименти в най-големите модни столици - Ню Йорк, Париж, Лондон, Токио. От една година е водеща на Прогнозата на времето по NOVA.  

- Прогнозата ли се превърна в основна твоя работа?

- Да, това определено е основната ми работа. Но няма как да оставя модата. Тя е моята страст. Продължавам да снимам, просто си подбирам ангажиментите, за да мога да се справя и на двата фронта.

- Кое й е предизвикателството на модата?

- Действието. Това, че всеки път работата предполага комуникация с различни хора, с различни клиенти, в различни държави. Карат те да се превъплътиш в различен човек и това е по-интересно. Докато в телевизията нещата са малко по-спокойни, по-сигурни, въпреки че живият ефир също доста вдига адреналина. Но пък с него се свиква.

- В началото имаше притеснения, преодоля ли ги?

- Да, определено. Започвайки работа в телевизията, бях хвърлена директно на дълбокото. Започнах с 7-9 живи ефира на ден, което доста бързо ме кали. В момента наистина по никакъв начин не ме притеснява, че ме дават на живо. По-скоро се чувствам изключително отговорно. Знам, че казвам нещо, което е важно за хората. Много се старая да съм усмихната, ведра, да им дам това, което очакват.

- Приятели питат ли те какво ще е времето?

- Не само приятелите и семейството, а даже непознати хора ме заговарят с въпроса: А днес ще вали ли? Беше ми странно в началото, но после свикнах. Явно искат с този въпрос да разбереш, че са те познали. Така че всички ме питат за времето. Като имам почивни дни и някой ме попита какво ще е времето след два дни в Пирин, обяснявам, че трябва да поработя, за да му кажа. Дали съм на работа или не, хората не ги интересува.

- А ти самата промени ли отношението си към метеорологията?

- О, да, определено. Това е много сложна наука. Но по-важното е, че е интересна наука, в която има доста физика и физични процеси. Никога не съм харесвала този предмет в училище. Обаче сега, след като преминах курс по метеорология, и имаме специалист, който понякога ни помага в телевизията, осъзнавам колко интересно е. Както в живота на хората, така и в природата, едно действие води до последствия, които са предвидими в кратки срокове. Интересно е да можеш да предвидиш какво ще се случи или да погледнеш небето и да си кажеш "О, при тези облаци днес ще вали". Не бих казала, че ставам специалист. Все пак хората учат, за да бъдат синоптици. Но ми е интересно и се старая да разбирам това, което върша. Въпреки че хората все още си мислят, че ние четем едно ауто кю пред телевизора и че някой друг ни върши работата. Ще се радвам, ако го отбележиш, че ние сами си правим прогнозата за времето и никой не ни я пише.

Така че работата на презентаторите на времето не е само да изглеждат добре и да четат. Много често това са коментарите за нас в жълтите медии: "Тези момичета, освен че са хубави, нищо друго не могат да правят".

- Спря ли да се притесняваш от лапсуси, от неизбежните гафове?

- Да. Ходя на уроци по правоговор вече почти година. Научих се на малките трикове, които помагат лапсусите да не се случват или да се случват възможно най-рядко. Успях да се науча дори в моментите, в които казвам нещо не толкова правилно, да не си проличи.

- Към всичко ли подхождаш толкова старателно и отговорно?

- Не знам. Предполагам, че това могат да го кажат хората около мен. Но се старая да изпилвам нещата, защото не обичам половинчати работи. Това ми прави впечатление и у другите хора.

- А какво ти дава модата?

- Кара ме да се чувствам специална. Миналата седмица бях на снимки в Испания, снимах за "Воуг". Като се върнах в телевизията, осъзнах, че съм една от многото жени, които влизат в гримьорната и после застават пред камерите. Когато работиш като модел, получаваш специално внимание. Благодарение на теб работата може да бъде свършена, без теб няма как да станат никои снимки.

- Къде искаш да си след 10 години?

- Най-вече искам да съм със същия състав от близки, даже и с повече. Надявам се с малки темпове да успявам да се справям с всяка своя цел. Смятам, че мога да дам на телевизията много повече, но всичко изисква време. Сигурна съм, че NOVA е мястото, където бих имала възможността да се развивам.

Цялото интервю с Нора Шопова може да прочетете в новия брой на в. Всичко за семейството.