Според изтекла информация Прага ще трябва да възстанови 17,4 милиона евро заради действия на Андрей Бабиш

Европейската комисия защити безпристрастността на проверката, предприета срещу премиера на Чехия Андрей Бабиш. Според изтекли в медиите части от предварителния доклад от тази проверка Прага ще трябва да възстанови 17,4 милиона евро заради действия на Бабиш, предаде БТА.

ЕК установи: Премиерът на Чехия е в конфликт на интереси

"Проверката следваше официалните процедури на ЕС, включително правото на проверявания да бъде изслушан", заяви днес зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис. "Европейските проверяващи са обективни професионалисти и работят по европейските и международните правила", добави той.

По неговите думи проверката цели защита на средствата от бюджета на Чехия и на ЕС.

"Готови сме да работим с чешките власти. След като ги изслушаме, ще изготвим окончателния доклад", поясни Домбровскис.

Многохиляден протест в Прага поиска оставката на чешкия премиер (ВИДЕО+СНИМКИ)

Във вторник близо 100 000 души участваха в демонстрация в Прага с искане за оставката на Бабиш. Премиерът е заподозрян в измама с европейски средства и конфликт на интереси, според цитираната в медиите чернова на доклада от проверката. Установено е, че той все още получава дивиденти от фирмата "Агроферт", която е основал и от чието управление официално се оттегли през 2017 година. Бабиш настоятелно отрича да е в конфликт на интереси и определи доклада като удар срещу Чехия.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.