Местните недоволстваха въпреки обещанията на управляващата партия за реформи

Хиляди протестиращи срещу правителството в Грузия отново изпълниха центъра на Тбилиси. Петият пореден протест се състоя въпреки обещанията на управляващата партия за редица реформи, съобщи БГНЕС.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА НИ

По-рано в понеделник олигархът и лидер на управляващата партия Грузинска мечта Бидзина Иванишвили обяви, че ще бъде изпълнено искането на протестиращите за пропорционална изборна система, което ще е част от "мащабни политически реформи".

Протестиращите не се задоволяват с промяната в изборния кодекс. Те иска предсрочни парламентарни избори и уволнението на министъра на вътрешните работи Георги Гахария.

Множеството се събра пред парламента в Тбилиси и блокира движението по основния булевард в столицата.

Протестиращи нападнаха сградата на парламента в Грузия (ВИДЕО)

Един от лидерите на опозицията Григол Вашадзе се закани, че масовите протести ще продължат, докато Гахария не подаде оставка и повече от 100 задържани протестиращи не бъдат освободени.

Повод за началото на протестите беше реч на руски депутат на руски език от креслото на председателя на парламента на Грузия. Това беше видяно от много грузинци като провокация на фона на незатихналото напрежение след кратката война между Русия и Грузия през 2008 г.

След като започнаха като антируски, протестите се насочиха срещу милиардера Иванишвили, за когото се смята, че държи реалното управление в страната.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.