РИОСВ постави лаборатория в центъра на града, далеч от засегнатия район

След репортаж на NOVA за мръсния въздух в град Сливница, Регионалната инспекция по околната среда и водите постави лаборатория, която да измери запрашаването в града. Тя обаче е инсталирана в центъра на града, далеч от засегнатия район.

„Това е съгласувано с представители на общинската администрация в Сливница и със законодателството. Станцията е позиционирана там, където е засегнатото население. Слагаме я в центъра, защото когато духне вятърът, прахът ще отиде на другата страна”, обясни инж. Александър Александров от РИОСВ-София.

Жители на Сливница срещу замърсяване от кариера (ВИДЕО)

За да се уреди преместването на лабораторията, трябвало да се осигури електричество и охрана. От общината обясниха, че могат да подсигурят ток през деня, но не и през нощта.

Екип на NOVA попита и Министерството на околната среда и водите чий е ангажиментът по охраната на лабораторията. В писмо от ведомството обясниха, че съдействие за охраната трябва да има от общинските и държавните институции.

От началото на 2019 г. подадените сигнали за замърсяване на въздуха са 32, като в 5 от тях е установено замърсяване на въздуха.

А по-късно днес министърът на околната среда и водите Нено Димов нареди обектът временно да бъде затворен. Основанието- дружеството не е предприело действия за ограничаване на праховите емисии

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.