Според Петър Колев по време на предизборната кампания в Северна Македония има ясен език на омразата

Преди три седмици гражданин на Охрид от български произход беше пребит от униформени полицаи. Не съм чул реакция от България по този случай, което показва нашата пасивност. На предизборната си кампания настоящите управляващи на страната се опитаха да покажат вписването на българските граждани в Конституцията като спор с България. Това не е вярно – самите им граждани поискаха това. След като ЕС разбра ситуацията, цяла Европа застана зад исканията на македонските българи. Това обясни историкът доц. Спас Ташев от БАН в студиото на „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Кметът на Куманово: Не е добре тук да има български клуб

Кой ще бъде следващият президент на РС Македония ще стане ясно след балотажа на 8 май. Тогава там са и изборите за парламент. Сега страната се управлява от техническо правителство, което трябва да подготви изборите.

„За втори път ще се докаже твърдението, че албанският електорат решава кой ще бъде президент на Северна Македония”, каза журналистът от БГНЕС Петър Колев. Той цитира социологически проучвания, според които Гордана Силяновска ще поведе на първия тур. „Изненадваща е разликата – почти 2:1, с досегашния президент Стево Пендаровски. Вторият момент на изненада е партията на Али Ахмети, която сякаш е абсолютен хегемон в албанския сектор. Разликата между първия и втория албански кандидат за президент е доста съществена, което дава заявка какво би се случило на предстоящите парламентарни избори”, заяви журналистът от БГНЕС. 

Балотаж в РСМ: Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ с голяма преднина пред Стево Пендаровски

Според Ташев сборът на резултатите на Пендаровски и на Буяр Османи, които бяха представители на партиите от управляващата коалиция, се доближава до резултата на Силяновска. Активността на албанското население на първия вот на президентските избори беше доста ниска, обясни той. Съвпадението на балотажа на президентските избори и парламентарния вот може да промени нещата, прогнозира историкът. 

Относно поддържаната линия на РСМ във външната политика Колев подчерта, че албанските политици са изтъкнали, че няма да подкрепят нито правителство, нито президент, който спъва евроинтеграцията на страната. Те са визирали политиката на ВМРО-ДПМНЕ и Гордана Силяновска, поясни журналистът.

Пендаровски одобрява "черните" списъци за български граждани и политици

Ташев изтъкна, че България трябва да има проактивна политика по отношение на югозападната ни съседка. Според Колев не е грешка, че „страната ни не се включва в цялата вакханалия, която се провежда там”. Той очаква България да бъде подкрепена от ЕС и да започне дипломатически натиск към Скопие, за да се случи промяна.

„Приоритет номер едно на дипломацията ни за Украйна трябва да е животът и здравето на българите. Когато става въпрос за Македония и Сърбия приоритет номер едно на българската външна политика трябва да бъде достойнството, здравето и сигурността на българите, които живеят там”, допълни Колев.

Филипов и Ташев: РСМ постоянно ще опитва да си присвоява историята ни

Ташев обясни, че страната ни няма стратегия за РСМ. „Стратегиите ни обикновено са много гръмки и без съдържание, а тук и тази стратегия я няма”, допълни той. В допълнение Колев изтъкна, че по време на предизборната кампания в Северна Македония има ясен език на омразата.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase