До дни може да бъде затворен и българският клуб в Охрид

Застрашено е бъдещето на българските клубове и дружества в Северна Македония. Това е мнението на Виктор Стоянов, председател на Фондация "Македония" пред БНР. Повод за думите му е заличаването на Българския клуб "Иван Михайлов" в Битоля от Централния регистър на Република Македония.

Кметът на Куманово наскоро е обявил: "не е добре да има български клуб в Куманово", във връзка с инициатива на местни българи да създадат културно дружество там. Аргументът е, че името на Георги Попов, на когото ще бъде кръстен този клуб, е неприемливо. Георги Попов е един  малко известен българин от Куманово, който 10 години е лежал в затвора по времето на Тито затова, че е българин.

След закриването на българския клуб в Битоля: Членове на сдружението ще съдят РСМ в Страсбург

До дни е възможно да бъде закрит и Българският клуб „Цар Борис Трети“ в Охрид, защото "такава е политиката на Северна Македония срещу България". 

Според обяснението на управляващите в югозападната ни съседка, името на Иван Михайлов провокира агресия в местното население, защото се възприема като близък до фашистката идеология. В същото време от 7 години в северомакедонския град Щип има музей на Иван (Ванче) Михайлов, където е изложена и восъчна фигура на Иван Михайлов.

"Това поведение на Скопие на практика е враждебно. Те искат да закрият всички български клубове и активни дружества, които развиват културно-просветна дейност и сближават българи и македонци. Това е крайната им цел", каза Виктор Стоянов. 

"За властимащите в Северна Македония, не е приемливо въобще да има българи. Хитрувайки, те искат да влязат в Европейския съюз, заличавайки изцяло българската култура и народност. Работят системно за това с всички лостове на държавата, използвайки и неправителствени организации, като по този начин искат да унищожат всичко българско в Северна Македония", категоричен е Виктор Стоянов.

Ташев: Ще издадем "бяла книга" за правата на българите в Северна Македония

Той смята, че една от причините за това поведение на македонските власти, е предстоящата предизборна кампания. Очаква се редовните избори там да бъдат през май - юни 2024 година.

"Тепърва ще виждаме още антибългарски действия, тъй като по този начин властта се надява да се ревитализира и да възвърне позагубените позиции, които да натрупа от това, че е на власт и от безпочвените обвинения, че е била "бугарашка" власт. Затова те затварят български културни дружества. За тези свои действия Северна Македония ще бъде осъдена в Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Българският клуб "Иван Михайлов" вече е предприел съдебни действия в Скопие и когато ги изчерпа, ще предприеме такива и в Европейския съд в Страсбург", уточни председателят на Фондация "Македония".

ПРЕБРОЯВАНЕТО В РСМ: Едва 0.19 на сто се определят като българи

Относно започналата тенденция към емигриране на много млади хора и цели семейства с българско самосъзнание от Северна Македония той смята, че това е пагубно за българското население в Северна Македония.

„Много от тях отиват в София ли в други държави в Западна Европа. Това означава, че Северна Македония се обезбългарява. Това е целта им. Затова, нашата държава трябва да създаде специални фондове, с които материално да подпомогне живота и дейността на тези дружества”, каза Стоянов.

Той смята, че българската държава може да създаде фондове, с които да подпомогне и български медии и политическото представителство на българите в Северна Македония.

„Нашата помощ като общество и държава, трябва да бъде доста по-активна, ако искаме въобще да има българи в Северна Македония след 10-15 години", коментира Виктор Стоянов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.