В какво приключение ще се забъркат звездите, вижте този четвъртък от 22.00 ч.

Нов арсенал от шеги и забавни ситуации ще се погрижат за доброто настроение на зрителите с водещия Влади Априлов и култовата скрита камера „Сладко отмъщение“ този четвъртък от 22.00 ч. по NOVA.

„Сладко отмъщение“ за певицата Ивана

Миналата седмица певицата на народа Ивана отпразнува повече от необикновения рожден ден на дъщеря си, изпълнен с полюсни емоции и неочакван финал. Тази седмица към списъка със звездни жертви, взели статуетката „Златен шаран“, се присъединяват Лъчо от рап групата Скандау и победителят в седмия сезон на „Като две капки вода“ – Стефан Илчев.

„Сладко отмъщение“ стартира успешно в ефира на NOVA

Лъчо ще тества търпението на своя най-добър приятел Тото в инфарктна ситуация с бъдещ рапър, почистващ офиси. Това, което не подозира обаче е, че точно той ще трябва да се справя с последствията от решението си да погоди „Сладко отмъщение“. Певецът Стефан Илчев пък ще се окаже в интересна ситуация след като отива на среща с партиен член, който му прави неустоимо предложение, включващо странни задачи и национално турне.

Как ще реагират звездите на провокациите, които ще ги връхлетят? Не пропускайте да разберете в „Сладко отмъщение“ всеки четвъртък от 22.00 ч. в ефира NOVA!

Актуална информация за предаването ще откриете на уебсайта на "Сладко отмъщение"