Заради пандемията от COVID-19 се опитват да избягват градския транспорт

Парижани сe втурнаха да си купуват велосипеди или да поправят каквото имат, за да не ползват градския транспорт и да намалят риска да се заразят с коронавирус, съобщава БТА.

Както и в други градове, властите насърчават по-безопасен и екологичен транспорт. Във Франция дори предложиха по 50 евро на желаещите да поправят стария си велосипед или до 400 евро за купуване на нов електрически.

В Париж има повече от 1000 км велосипедни алеи. Кметът Ан Идалго иска да превърне столицата в екологичен град, откакто пое длъжността през 2014 г. Досега обаче автомобилите си оставаха навсякъде. Сега за няколко седмици Идалго увеличи с 50 км велосипедните алеи и се надява да използва възможността да намали колите, като се възползва от обществената нагласа заради пандемията.

"Само за няколко месеца може да постигнем нещо, за което преди бяха необходими от 5 до 10 години" каза Оливие Шнайдер, който е начело на федерацията на френските привърженици на велосипеда.

И в Амстердам, и в Копенхаген - столици с отлични условия за велосипедисти, автомобилите доминираха до средата на 70-те години на миналия век.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.