Как глобалното затопляне променя ледения континент с бързи темпове, гледайте тази неделя след централната емисия новини

Антарктика – необятен свят на страховито надвиснали ледници, разсечени от злокобни пукнатини. Хапещ студ, коварен климат и безброй тайни, чакащи да бъдат разкрити. Тази седмица „Темата на NOVA” отвежда зрителите на пътешествие с музикантите Теодосий Спасов и Хари Цвятков до ледения континент. Гид е проф. Христо Пимпирев, а те ще направят концерт за най-нетрадиционната публика на земното кълбо – голяма колония пингвини. За първи път български музиканти ще създадат музика на най-студеното място на планетата, вдъхновени от величествената природа.

"Темата на NOVA": От килийното училище до днес

Групата акостира на Хана Пойнт, а там предстои среща с американски туристи платили повече от 10 000 долара, за да имат възможността да видят отблизо смокингите на пингвините. Повишаването на температурите обаче създава реална опасност всички уникални животински видове в Антарктида да изчезнат. През февруари е измерен нов рекорд от 20 градуса по Целзий на континента – на места, където преди е имало ледници, сега изследователите се разхождат по пясък и вулканична пепел.

„Темата на NOVA”: На всеки може да се случи

Каква е оценката на Грийнпийс за промените, които се случват в Южния океан? Как влияят климатичните промени на крила – основната храна на пингвините? Какви компромиси ще трябва да направи човечеството, за да запази естествения баланс на планетата?

Гледайте „Антарктика - на една ръка разстояние“ в „Темата на NOVA“ на 31 май, неделя, веднага след централната емисия новини.