Над 350 000 души в България са с редки болести

Чувството за самосъхранение би трябвало да е заложено във всички ни и вероятно е така, когато става въпрос за очевидните опасности. Стресът не се възприема като част от тях и често остава на заден план – незабелязан и силно подценяван. А хората ежедневно тестват физиката и психиката си до предела, защото негативните последствия от тихия враг не стават ясни веднага.

Авторът Марина Стоименова и операторът Благой Момчилов разказват историите на няколко души с различни заболявания, обединени от ежедневие на неизбежен стрес. Каква роля изиграва той в действителността на героите и как успяват да водят нормален живот, въпреки случващото им се?

Над 350 000 души в България са с редки болести, автоимунните са над 80, а броят на хората, които ги имат, е неуточнен. Сигурно е единствено, че и двата списъка растат с всеки изминал ден. Психичните състояния, най-често паник атаките, също поразяват все повече здрави организми. Оказва се, че болестта отдавна не е състояние само на възрастните хора и през последните десетилетия младите хора все по-често страдат от различни заболявания.

До каква степен тези притеснителни факти се дължат на изпълнения с напрежение и тревожност живот в днешно време? Колко е важно стресът да не бъде превърнат в хронично явление? Гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.