Актрисата и осемкратен автомобилен шампион на България разказаха повече за кампанията за пътна безопасност в „Здравей, България”

Световната статистика показва, че 80% от инцидентите се случват заради разсейване – не само от телефон. Процентът е по-висок от този на катастрофи, причинени след употреба на алкохол.

Автомобилният състезател Димитър Илиев заедно с Александър Христов и Юлиан Вергов решават да инициират кампания, която да напомни колко крехък е човешкият живот на пътя. В партньорство с Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ и NOVA и подкрепата на големи български артисти, те насочват вниманието към това „Да запазим прегръдката жива“.

Колко разсейващ фактор при шофиране е използването на мобилен телефон?

„Искам да благодаря на NOVA, на Ани и на всички гениални български артисти, които се включиха в тази кампания. По време на моите лекции по пътна безопасност се опитвам да убедя хората, че ние не сме супер герои, не притежаваме супер сили, въпреки че обичаме да си приписваме такива качества. Ако излезете и се огледате какво се случва на пътя почти няма шофьор, който да не използва телефона си. 95% от всички инциденти, които се случват са следствие на човешката грешка и нашето поведение”, казва Илиев.

Пътуването до морето – по нови правила (ОБЗОР)

Докато шофираме, ако за 3 секунди се загледаме в телефона, това означава, че сме изминали 42 метра на сляпо. Много често и пешеходците не са концентрирани по същата причина, а това може да е фатално и за двете страни.

„За мен е много важна каузата за запазване на човешкия живот. Тази кампанията може да бъде определена като превенция и профилактика за това. От години това, което ме кара да се замисля, са новините и статистиката за катастрофи”, споделя актрисата Ана Пападопулу.

В България няма статистика за катастрофите, които са се случили заради употребата на телефон. Нито един водач не признава, че това е причината за инцидента.

Сред актьорите, които взимат участие в кампанията са също Юлиан Вергов, Теодора Духовникова, Димитър Рачков, Дарин Ангелов, Наум Шопов и Васил Банов.

Главният прокурор иска доживотен затвор за пияни или дрогирани шофьори, причинили смърт

„Мотото „Да запазим прегръдката жива” се появи с превантивна цел. Много голям процент от хората, които загиват по пътищата са млади активно живеещи, които движат икономиката на страната. Най-малкото, което можем да направим, като се качим в колата е да оставим телефона, да изключим звука му. Този проблем се превръща в световна пандемия”, обясни автомобилният шампион.

Има три вида разсейване – зрително, ръчно и ментално – използването на телефон включва и трите. Затова е толкова опасно.

Близо 200 загинали заради разсейване зад волана

„Да бъдеш човек означава да бъдеш отговорен”, казва Екзюпери. Истината е, че колкото повече се развиваме, толкова повече ние хората започваме да живеем с чувството за безнаказаност, за безсмътност, че сме недосегаеми. Идеята на кампанията е да покажем, че на всеки може да се случи това нещо. Трябва да бъдем по-отговорни и да мислим няколко крачки напред”, съветва актрисата.

„Целта на кампанията е да бъдем честни спрямо себе си. Да си направим реална самооценка. Да не си приписваме качества, които не притежаваме, а да знаем, че сме хора като всички останали”, допълва Илиев.  

Кампанията се осъществява в партньорство с NOVA и Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.