Експертното му предложение е изпратено до представителите на изпълнителната и законодателната власт

Доживотен затвор за шофьори, причинили смърт на пътя, ако са шофирали пияни, дрогирани, без книжка или с много над разрешената скорост. Предложението е на главния прокурор Иван Гешев. Предвижда се и сериозно завишаване на наказанията извън хипотезата до живот.

Темата за наказанията на пияни и дрогирани шофьори отново беше сложена на масата след жестоката катастрофа, при която загина журналистът Милен Цветков. 22-годишният шофьор, причинил сблъсъка, даде положителна проба за 4 различни вида наркотици. Голям беше и общественият отзвук след трагедията. 

Обвиниха Кристиан Николов в умишлено причиняване на смъртта на Милен Цветков

Предложението на прокуратурата сега е от 15 до 20 години лишаване от свобода или доживотен затвор при смърт на едно или повече лица. По-тежките наказания ще са в случай, че смъртният случай е причинен от шофьор с над 2 промила алкохол или след употреба на наркотици. Идеята е в затвора да се лежи и при причиняване на смърт след превишаване на скоростта с повече от 50 км/ч или ако шофьора няма книжка.

Предложенията за промени в Наказателния кодекс, изготвени от  главния прокурор, са провокирани от смъртта на Милен Цветков. Той беше пометен от джип, докато чакаше в автомобила си на червен светофар.  22-годишният Кристиан Николов, който е обвинен за смъртта му, е положителен за коктейл от наркотици.

„Предвидените наказания в сега действащия Наказателен кодекс не винаги съответстват на високата обществена опасност и не гарантират справедливост на пострадалите и техните наследници”, заяви Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

От прокуратурата отбелязват драстичен ръст на дрогираните зад волана. Само за първите три месеца на годината са били хванати близо 500 употребили дрога. 

„През 2015 г. броят на образуваните наказателни производства, след употреба на наркотични вещества е бил 90 на брой, а през 2019 г. техният брой е нараснал на около 3000”, заяви още Сийка Милева.

Освен възможността за доживотен затвор, се предлага да бъдат отнемани и автомобилите на причинилите смърт на пътя, независимо чия собственост са те. Тази мярка ще се прилага и с превантивна цел.

„Във всички случаи, когато е употребен алкохол над 1,2 промила или след употребата на наркотични вещества”, каза Сийка Милева.  

А експертите по пътна безопасност искат още по-строги закони. Те са категорични – трябва ефективен затвор за пияни и дрогирани, дори да няма жертви на пътя.

„Да не могат да бъдат заменяни ефективните наказания със затвор от 1 до 3 години  с пробация, условни присъди и административни наказания”, каза Богдан Милчев от Института за пътна безопасност.

Паралелно с предложенията на главния прокурор партиите в парламента също направиха предложения за по-строги наказания. Те обаче все още не са разглеждани даже и на първо четене.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.