Фестивалът започва на 24 септември, а пет нови български филма ще имат своите първи срещи с публиката

София Филм Фест ЕСЕН ще бъде открит на 25 септември, когато специалният гост, световноизвестният режисьор Милчо Манчевски ще представи най-новия си филм „Върба“. Майсторът на киното от Северна Македония ще получи специалната награда на София Филм Фест за своя принос към изкуството на киното.

Ден преди това, на 24 септември, в програмата на Sofia Summer Fest е предвидена специална прожекция на филма „Паразит”. До 30 септември публиката ще има възможност да види на открито осем специално подбрани заглавия – „Медена земя“ на Тамара Котевска и Любомир Стефанов, с две номинации за Оскар, „Мартин Идън“ на Пиетро Марчело с наградата за най-добра мъжка роля от Венеция 2019, „Господ съществува, името ѝ е Петруния“ на Теона Митевска с две награди от Берлинале 2019, номинация за „Златна мечка“ и с Наградата ЛУКС на Европейския парламент за 2019 година, „Предателят“ на Марко Белокио, с шест награди „Давид на Донатело“, две номинации (включително за „Златна палма“) в Кан 2019 и десетки отличия в цял свят; новият филм на Джесика Удуърт и Петер Бросенс „Босият император“, както и една уникална документална творба – „Диего Марадона“ на Асиф Кападия, с номинация за БАФТА и за наградата „Златно око“ в Кан 2019. Две увлекателни приказни истории, пресъздадени чрез традиционна анимация и дублирани на български език, ще очакват децата и техните родители и близки в сутрешните часове на 26 и 27 септември – това са интерпретацията по класическия роман на Дино Будзати „Чутовното нашествие на мечките в Сицилия“ и любопитната алегорична история „Пътешествието на принца“.

24-тият София Филм Фест ЕСЕН среща публиката с дългоочаквани премиери на нови български филми

Есенната филмова програма е разпределена и в десет киносалона, традиционни фестивални дестинации.

Пет нови български игрални филма ще имат своите първи срещи с публиката в София – „Не влизай в пререкание с персонала на банята“ на Иван Черкелов, „До последния каприз“ на Иван Юруков, „Дани. Легенда. Бог“ на Явор Петков, „Шибил“ на Никола Бозаджиев, и „Пепел върху слънцето“ на Бо Калинов.  Любопитното е, че четири от тях са дебюти.

Премиерите на новите документални творби са шест на брой.

Сред световни филми, които не присъстваха в програмата на летния фестивал, и могат да бъдат видени сега са: „Мъртвите не умират“ на Джим Джармуш и „Фарът“ на Робърт Егърс, „За безкрайността“ на Рой Андершон, „Диего Марадона“ на Асиф Кападия и др.

Любителите на киното ще получат и и на традиционната специална селекция в „Кино гурме”.

Есенното издание на 24-тия София Филм Фест стартира с най-новия филм на Милчо Манчевски „Върба”

Избрани заглавия от програмата на София Филм Фест ще могат да бъдат открити онлайн – благодарение на партньорството с международната платформа Festival Scope & Shift 72.

БИЛЕТ
Билетите в кен, символ на фестивала, които феновете са закупили през март ще важат и за есенното издание след онлайн регистрация. Също така такива могат да бъдат намерени в търговската мрежа.

Повече информация има на siff.bg/bilet и може да бъде получена на безплатен номер 080018110.

Следете подробностите за пълната програма на фестивала (24 септември – 15 октомври 2020 г.) на сайта www.siff.bg.

София Филм Фест е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г.

NOVA е медиен партньор на 24-тият София Филм Фест ЕСЕН.