Футболист, лекар и тенекеджия и техният път към вярата – на Бъдни вечер след централната емисия новини

Седмицата започна с изгрева на Витлеемската звезда – явление, което не се беше случвало от 800 години. Светлината й дари надежда, че след сложната година идва нещо по-добро. На Бъдни вечер авторът Благой Цицелков и операторът Росен Илиев ще срещнат зрителите с трима мъже на Христова възраст, които никога не са предполагали, че ще бъдат в Божия отбор, а пътят им до него звучи като притча.

Серафим, роден като Пламен – дете от смесен брак, от малък мечтае да бъде футболист, след като открива таланта си на вратар. Едва на 12 г. става част от “Нефтохим”, но множество контузии и тежка катастрофа слагат край на устрема му. Тежки моменти и един вътрешен глас го насочват към църквата, където открива нов смисъл и се превръща в отец Серафим от Камено.

„Темата на NOVA” в аванс: „20 декември“

Свещеник Пламен Марчев цял живот се пита това ли е смисълът на живота – постоянна работа и грижа за семейството. Той винаги е вярвал, че има нещо повече, а тази вяра го насочва към богословието. В началото той дори не знае какво е теология, но обичта му към историята и приятелски съвет го убеждават, че там ще открие себе си. Днес отец Пламен от Осмар не е забравил тенекеджийския си занаят и когато не е в храма, той продължава да майстори.

Д-р Камен Данов завежда COVID-отделение в болница "Пирогов", а когато свали защитното облекло, той облича расото и става иподякон Камен. За него усмивката е едно малко чудо. Открива вярата благодарение на медицината. И твърди, че с науката не си противоречат. В делника лекува телата на над 90 души, а в празника избира да се погрижи за душите.

Трима мъже на 33 г. и техните три истории за смисъла, примера и вярата и къде е тяхното място в трудната година, през която минава човечеството?

Гледайте “В отбора на Бог” в „Темата на NOVA“ на Бъдни вечер, 24 декември, веднага след централната емисия новини.